SFÂNTUL MUCENIC ALEXANDRU PAVLONOVICI VOLKOV (8 ianuarie)

Sfântul Mucenic Alexandru Volkov. Icoana din biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Ivangorod

Sfântul Mucenic Alexandru Volkov. Icoana din biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Ivangorod

SFÂNTUL MUCENIC ALEXANDRU PAVLONOVICI VOLKOV (8 ianuarie)

  • Hirotonia în diacon: 11 (24 iunie) 1901
  • Hirotonia în preot: 11 (24 iunie) 1904
  • Data mutării la cer: 8 ianuarie 1919

Data prăznuirii:

  • 28 iunie – Soborul sfinților din  Sankt Petersburg (Sărbătoare cu dată schimbătoare. Este indicată data de prăznuire în 2020)
  • 9 februarie – Soborul noilor mucenici și mărturisitori ai Bisericii Ruse (Sărbătoare cu dată schimbătoare. Este indicată data de prăznuire în 2020)
  • 8 ianuarie – Ziua de mutării la cer în 1919
  • 1 decembrie – Soborul sfinților pământului estonian

Sfântul Sfințit Mucenic Preotul Alexandru Volkov s-a născut în anul 1873, în Narva, în familia parohului bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Ivangorod. A absolvit Seminarul Teologic din Sankt Petersburg, după care timp de 4 ani a predat la școala bisericească parohială din județul Narva al guberniei Petersburg, slujind în același timp ca și cântăreț.

Timp de câțiva ani a lucrat la Școala Teologică „Alexandru Nevski” din Sankt Petersburg. Aici a avut mai multe funcții: supraveghetor al elevilor, profesor de limba rusă, profesor de istorie sfântă, econom.

În anul 1901, a fost hirotonit diacon pe seama bisericii „Sfântul Pavel Mărturisitorul” de pe lângă Școala Teologică „Alexandru Nevski”, iar după trei ani – preot la aceeași biserică. În ultimii doi ani în Petersburg, părintele Alexandru a slujit în biserica „Sfântul Cuvios Serghie de Radonej” a Orfelinatului Gromovski.

În anul 1907, când tatăl său, preot la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Ivangorod, a ieșit la pensie, a fost numit în locul lui să slujească. Aici a slujit 10 ani – până la sfârșitul lui mucenicesc.

Pe baza decretelor Comunei de Muncă Estoniene, părintele Alexandru a fost arestat împreună cu Sfântul Mucenic Dimitrie Cistoserdov. Pe spatele protocolului de arest al mucenicului a fost scris de mână: „Comisia a hotărât: popa / preotul Alexandru Pavlinovici Volkov – să fie împușcat”. Preotul a primit mucenicescul sfârșit pe 26 decembrie (pe stilul vechi) 1918/8 ianuarie 1919 

Traducere: Schitul „Sfantul Gheorghe”, Cloșca,

Sursa: pstgu.ru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *