SFÂNTUL CUVIOS ILARION DE LA TVALI (24 iulie)

SFÂNTUL CUVIOS ILARION DE LA TVALI

– 24 iulie –

 

Sfântul Ilarion de Tvali (Tulashvili) a slujit ca stareț al Mănăstirii Khakhuli din sud-vestul Georgiei la începutul secolului al XI-lea.

În lucrarea sa ”Viața Sfântului Gheorghe Aghioritul”, Gheorghe cel Mic scrie că Preacuviosul Părinte Ilarion s-a distins prin virtuți și este cinstit pentru cuvântările sale și pentru nevoințele sale pustnicești.

Sfântul Ilarion l-a crescut duhovnicește pe tânărul Gheorghe Aghioritul, așa încât acesta avea să devină un strălucit scriitor, traducător, teolog și patriot. De la el a primit Gheorghe și binecuvântarea pentru a intra în viața monahală.

Potrivit cronicii Viața la Kartli, Sfântul Ilarion a fost un faimos traducător și scriitor și un teolog eminent.

În cele din urmă Sfântul Ilarion s-a mutat de la Khakhuli la Mănăstirea Tvali, nu departe de Antiohia, unde a rămas pentru tot restul vieții. Potrivit istoricului-iconar din secolul al XIX-lea Michael Sabinin, Sfântul Ilarion a trecut la cele veșnice în anul 1041.

Tropar, glasul al 8-lea:

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor şi cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare şi te-ai făcut luminător lumii, strălucind cu minunile, Ilarion, Părintele nostru. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

traducere și adaptare: Protos. Leontie Fusa

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *