27 august: Paraclisul Sfântulul Mucenic Fanurie

Acest paraclis se face la vreme de nevoi si ispita

Preotul face obisnuitul început: Binecuvântat este Dumnezeul nostru… Apoi:

Împarate ceresc…, Sfinte Dumnezeule…, Preasfânta Treime…, Tatal nostru…, Preotul: Ca a Ta este împaratia…, Doamne miluieste (de 12 ori). Slava… Si acum…

Veniti sa ne închinam Împaratului nostru Dumnezeu.

Veniti sa ne închinam si sa cadem la Hristos, Împaratul nostru Dumnezeu.

Veniti sa ne închinam si sa cadem la Însusi Hristos, Împaratul si Dumnezeul nostru.

Dupa care, Psalmul 142:

Doamne, auzi rugaciunea mea, asculta cererea mea, întru credinciosia Ta; auzi-ma, întru dreptatea Ta. Sa nu intri la judecata cu robul Tau, ca nimeni din cei vii nu-i drept înaintea Ta. Vrajmasul prigoneste sufletul meu si viata mea o calca în picioare; facutu-m-a sa locuiesc în întuneric ca mortii cei din veacuri. Mâhnit e duhul în mine si inima mea încremenita înlauntrul meu. Adusu-mi-am aminte de zilele cele de demult; cugetat-am la toate lucrurile Tale, la faptele mâinilor Tale m-am gândit. Tins-am catre Tine mâinile mele, sufletul meu ca un pamânt însetosat. Degrab auzi-ma, Doamne, ca a slabit duhul meu. Nu-ti întoarce fata Ta de la mine, ca sa nu ma aseman celor ce se pogoara în mormânt. Fa sa aud dimineata mila Ta, ca la Tine mi-i nadejdea. Arata-mi calea pe care voi merge, ca la Tine am ridicat sufletul meu. Scapa-ma de vrajmasii mei, ca la Tine alerg, Doamne. Învata-ma sa fac voia Ta, ca Tu esti Dumnezeul meu. Duhul Tau cel bun sa ma povatuiasca la pamântul dreptatii. Pentru numele Tau, Doamne, daruieste-mi viata. Întru dreptatea Ta scoate din necaz sufletul meu. Fa bunatate de stârpeste pe vrajmasii mei si pierde pe toti cei ce necajesc sufletul meu, ca eu sunt robul Tau.

Dumnezeu este Domnul si s-au aratat noua. Bine este cuvântat, cel ce vine întru numele Domnului (de 3 ori).

Apoi troparele acestea, glasul al 4-lea:

Catre dreptul ostas al lui Hristos, biruitor în lupte, vrednicule mucenice Fanurie, laude aducem noi credinciosii si-i strigam – preamarite, nu înceta a te milostivi catre Preaînduratul Hristos, pentru noi cei ce nadajduim în harul tau, Mare Mucenice , nou luminator al credintei. (de doua ori)

Slava… Si acum…

Nici odinioara nu vom tacea noi nevrednicii, a vesti puterile tale, Nascatoare de Dumnezeu, ca de nu ai fi statut tu rugându-te pentru noi, cine ne-ar fi izbavit dintru atâtea nevoi? Sau cine ne-ar fi pazit pâna acum slobozi? Nu ne vom departa de la tine, Stapâna, ca tu mântuiesti pe robii tai pururea din toate nevoile.

Apoi Psalmul 50:

Miluieste-ma, Dumnezeule, dupa mare mila Ta, si dupa multimea îndurarilor Tale, sterge faradelegea mea. Mai vârtos ma spala de faradelegea mea si de pacatul meu ma curateste. Ca faradelegea mea eu o cunosc si pacatul meu înaintea mea este pururea. Tie unuia am gresit si rau înaintea Ta am facut, ca sa fii îndreptatit întru cuvintele Tale si sa biruiesti când vei judeca Tu. Ca iata întru faradelegi m-a zamislit si în pacate m-a nascut maica mea. Ca iata adevarul ai iubit; cele nearatate si cele ascunse ale întelepciunii Tale, mi-ai aratat mie. Stropi-ma-vei cu isop si ma voi curati; spala-ma-vei si mai vârtos decât zapada ma voi albi. Auzului meu vei da bucurie si veselie; bucura-se-vor oasele mele cele smerite. Întoarce fata Ta de catre pacatele mele si toate faradelegile mele sterge-le. Inima curata zideste întru mine, Dumnezeule si duh drept înnoieste întru cele dinlauntru ale mele. Nu ma lepada de la fata Ta si Duhul Tau cel sfânt nu-l lua de la mine. Da-mi mie bucuria mântuirii Tale si cu duh stapânitor ma întareste. Învata-voi pe cei fara de lege caile Tale, si cei necredinciosi la Tine se vor întoarce. Izbaveste-ma de varsarea de sânge, Dumnezeule, Dumnezeul mântuirii mele; bucura-se-va limba mea de dreptatea Ta. Doamne, buzele mele vei deschide si gura mea va vesti lauda Ta. Ca de ai fi voit jertfa, ti-as fi dat; arderile de tot nu le vei binevoi. Jertfa lui Dumnezeu: duhul umilit; inima înfrânta si smerita Dumnezeu nu o va urgisi. Fa bine, Doamne, întru bunavoirea Ta, Sionului, si sa se zideasca zidurile Ierusalimului. Atunci vei binevoi jertfa dreptatii, prinosul si arderile de tot; atunci vor pune pe altarul Tau vitei.

Cântarea 1-a

Apa trecând-o ca pe uscat si din rautatea egiptenilor scapând, israiliteanul a strigat: Izbavitorului si Dumnezeului nostru sa-I cântam.

Stih: Sfinte Mucenice Fanurie , roaga-te lui Dumnezeu pentru noi

Fanurie, noule mucenic, sfintitor al crestinilor din toata biserica, sfinteste pe cei ce cu cinste lauda patimirile tale .

Stih: Sfinte Mucenice Fanurie, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi

Sfintesti, totdeauna, pe cei ce cu evlavie, sfinte Fanurie, ostasule nebiruit al lui Hristos, alearga la ajutorul tau, izbavindu-i de rele si de nevoi.

Slava…

Arata-ne izbavitori din patimi, pe noi cei ce te laudam, ca pe un biruitor, Fanurie si daruieste-ne biruinta în luptele împotriva necredinciosilor.

Si acum…

Cauta cu milostivire catre cei credinciosi, omorând patimile cele ucigatoare de suflet si trup, Nascatoare de Dumnezeu Fecioara, ceea ce esti Neîntinata si ai nemarginita cinste.

Cantarea a 3-a

Doamne, Cela ce ai facut cele de deasupra crugului ceresc si ai zidit Biserica Ta, Tu pe mine ma intareste intru dragostea Ta, ca Tu esti marginea doririlor si credinciosilor intarire, Unule, lubitorule de oameni..

Stih: Sfinte Mucenice Fanurie , roaga-te lui Dumnezeu pentru noi

Cu rugaciuni si credinta ne închinam, sfintei tale icoane, Mare Mucenice Fanurie, care tii în mâna ta lumânarea aprinsa a curatei credinte catre Dumnezeu.

Stih: Sfinte Mucenice Fanurie , roaga-te lui Dumnezeu pentru noi

Tamaduieste Mucenice Fanurie pe cei ce fierbinte vin la ajutorul tau, învrednicindu-i cercetarii tale sfinte daruindu-le sanatate si izbavire din cursele celui rau.

Slava…

Te rugam Sfinte, ranile sufletesti, foarte vatamatoare pentru mântuire, vindeca-le cu neîncetatele tale rugaciuni catre Domnul, doctorule fara de arginti Fanurie.

Si acum…

Maica Preacurata, a Cuvântului lui Dumnezeu,milostiveste-te întotdeauna spre cei ce alearga sub acoperamântul tau cel dumnezeiesc, învrednicindu-i de tamaduire Nascatoare de Dumnezeu.

Urmatoarele stihiri se zic dupa Cântarile a 3-a si a 6-a:

Luminatorule al cararilor vietii, Sfinte Mare Mucenice Fanurie, arata calea spre mântuire robilor tai ca sa nu piarda Ierusalimul cel Ceresc prin calcarea poruncilor.

Cauta cu milostivire, cu totul laudata Nascatoare de Dumnezeu, la necazul cel cumplit al trupului meu si vindeca durerea sufletului meu.

Preotul rosteste ectenia: Miluieste-ne pe noi, Dumnezeule… la care pomeneste pe cei pentru care se face paraclisul: Doamne miluieste (de 12 ori). Apoi preotul zice ecfonisul: Ca milostiv si iubitor de oameni…

Si îndata Sedealna, glasul al 2-lea (Podobie: Cele de sus cautând…):

Ca ar având pe Hristos, luminatorule, aprinde focul pocaintei noastre, preamarite Mucenice Fanurie si îndeparteaza întunericul de la cei ce alearga cu credinta la tine ca la un mijlocitor catre Creatorul lumii.

Cantarea a 4-a

Auzit-am, Doamne, taina rânduielii Tale, înteles-am lucrurile Tale si am preaslavit Dumnezeirea Ta.

Stih: Sfinte Mucenice Fanurie , roaga-te lui Dumnezeu pentru noi

Viata ti-a fost cunoscuta de credinciosi prin aflarea icoanei tale în Rhodos, Sfinte Mucenice Fanurie, milostivindu-Se Hristos spre noi pentru a cunoaste harul tau .

Stih: Sfinte Mucenice Fanurie , roaga-te lui Dumnezeu pentru noi

Împarti har vindecator tuturor celor ce-ti striga tie: Bucura-te, Mucenice Fanurie, izvor nesecat de minuni!

Slava…

Râuri de sânge din trupul tau izvorând, ti-ai desavârsit sufletul tau prin patimirea ta, Sfinte Fanurie, pentru aceasta curateste necuratia sufletelor noastre.

Si acum…

Credinciosilor adapost te-ai aratat Nascatoare de Dumnezeu, acopera pe toti cei ce cred în tine cu sfânt omoforul tau

Cantarea a 5-a

Lumineaza-ne pe noi, Doamne, cu poruncile Tale si cu bratul Tau cel înalt. Pacea Ta da-ne-o noua, Iubitorule de oameni.

Stih: Sfinte Mucenice Fanurie , roaga-te lui Dumnezeu pentru noi

Cântari de lauda îti aducem tie Sfinte Fanurie, vazându-te încununat cu patimirile tale, pe care vitejeste le-ai rabdat cu har de la Hristos, ajuta-ne si pe noi în lupta de fiecare zi.

Stih: Sfinte Mucenice Fanurie , roaga-te lui Dumnezeu pentru noi

Fiind aruncat în cuptorul de foc, tu Sfinte Fanurie ai stins credinta în idoli, pecete curata a

credintei adevarate facându-te, pentru aceasta prin tine a fost preamarit Hristos.

Slava…

Mare ajutator al celor ce vietuiesc în smerenie, risipeste neputintele trupurilor noastre, Fanurie, cel ce mângâi pe toti cu ale tale mari minuni.

Si acum…

Umple de bucurie si alinare inimile celor ce alearga la tine Nascatoare de Dumnezeu având mijlocitor pe facatorul de minuni Fanurie, mântuind din primejdii pe robii tai.

Cantarea a 6-a

Rugaciunea mea voi varsa catre Domnul si Lui voi spune necazurile mele, ca s-a umplut sufletul meu de rautati si viata mea de iad s-a apropiat, ci ca lona ma rog: Dumnezeule, din stricaciune scoate-ma!

Stih: Sfinte Mucenice Fanurie , roaga-te lui Dumnezeu pentru noi

Preamarite Mucenice Fanurie, fiind ars cu carbuni aprinsi, gura ta nu a încetat a învata legile crestinesti, te rugam sa fi mijlocitor pentru sufletele noastre spre a aduce cu tine cântari de lauda lui Dumnezeu.

Stih: Sfinte Mucenice Fanurie , roaga-te lui Dumnezeu pentru noi

Fanurie, aparator al credintei si mare facator de minuni, pentru dragostea de Hristos daruieste celor ce se roaga tie tamaduire bolilor si roua racoritoare celor ce patimesc.

Slava…

Ajutator tare al dreptmaritorilor crestini, sfinte Fanurie, având nadejdea lor catre tine nu deznadajduiesc în ispite, astfel fiind încununati cu daruri de la Domnul prin mijlocirea ta.

Si acum…

Tamaduieste Fecioara neputintele sufletelor noastre si durerile trupurilor noastre, ca o Maica, nu întoarce fata ta de la izvorul lacrimilor noastre.

Luminatorule al cararilor vietii, Sfinte Mare Mucenice Fanurie, arata calea spre mântuire robilor tai ca sa nu piarda Ierusalimul cel Ceresc prin calcarea poruncilor.

Cauta cu milostivire, cu totul laudata Nasatoare de Dumnezeu, la necazul cel cumplit al trupului meu si vindeca durerea sufletului meu.

Preotul pomeneste pe cei pentru care se face paraclisul, dupa cum s-a aratat dupa Cântarea a 3-a.

Apoi ecfonisul: Ca S-a binecuvântat numele Taui… Si condacul, glasul al 6-lea:

Mare Mucenice Fanurie, puternice, primeste rugaciunile celor ce alearga cu evlavie spre ajutorul tau, daruind sanatate sufleteasca si trupeasca.

Prochimen, glasul al 4-lea:

Minunat este Dumnezeu întru Sfintii Sai.

Stih: Dumnezeul Cel preaslavit în sfatul sfintilor, mare si înfricosator este peste cei dimprejurul Lui.

Diaconul: Si ca sa ne învrednicim noi a asculta Sfânta Evanghelie, pe Domnul Dumnezeul nostru sa-L rugam.

Strana: Doamne miluieste (de 3 ori).

Diaconul: Întelepciune, drepti, sa ascultam Sfanta Evanghelie.

Preotul: Pace tuturor!

Strana: Si Duhului tau.

Preotul: Din Sfanta Evanghelie de la Ioan (XV, 17-27,XVI, 1-2), citire:

Zis-a Domnul: aceasta va poruncesc voua –sa va iubti unul pe altul. Daca va uraste pe voi

lumea, sa stiti ca pe Mine mai înainte decât pe voi M-a urât. Daca ati fi din lume, lumea ar iubi ce este al sau; dar pentru ca nu sunteti din lume ci Eu v-am ales pe voi din lume, de aceea lumea va uraste. Aduceti-va aminte de cuvântul pe care vi l-am spus: Nu este sluga mai mare decât stapânul sau. Daca M-au prigonit pe Mine si pe voi va vor prigoni, daca au pazit cuvântul Meu si pe al vostru îl vor pazi. Iar toate acestea le vor face voua din cauza numelui Meu, fiindca ei nu cunosc pe Cel ce M-a trimis. De n-as fi venit si nu le-as fi vorbit, pacat nu ar avea; dar acum n-au cuvânt de dezvinovatire pentru pacatul lor. Cel ce Ma uraste pe Mine uraste si pe Tatal Meu. De nu as fi facut între ei lucruri pe care nimeni altul nu le-a facut, pacat nu ar avea; dar acum M-au vazut si M-au urât si pe Mine si pe Tatal Meu. Aceasta ca sa se împlineasca cuvântul cel scris în legea lor”M-au urât pe nedrept”. Iar când va venii Mângâietorul, pe care Eu îl voi trimite voua de la Tatal, Duhul Adevarului, care de la Tatal purcede, Acela va marturisi despre Mine. Si voi marturisiti, pentru ca de la început sunteti cu mine. Acestea vi le-am spus ca sa nu va smintiti. Va vor scoate pe voi din sinagogi si va veni vremea când tot cel ce va va ucide va crede ca aduce închinare lui Dumnezeu.

Slava…, glasul al 2-lea

Pentru rugaciunile Mucenicului Tau Fanurie, Milostive,curateste multimea greselilor noastre.

Si acum…

Pentru rugaciunile Nascatoarei de Dumnezeu, Milostive, Doamne Iisuse Hristoase, curateste multimea gresalelor noastre.

Stih: Miluieste-ne, Dumnezeule, dupa mare mila Ta si dupa multimea indurarilor Tale curateste toate faradelegile noastre.

Si stihirile acestea, glasul al 6-lea:

Încununate si preamarite ostas al Domnului ajutator in necazuri si suparari mijloceste spre rugaciuile noastre si împlineste cererile noastre, Sfinte Fanurie, lumina nou luminatoare a sfintei credinte, care ne ajuti sa fim sub sfintele raze ale acperamântului tau si asculti pe credinciosii care striga: mare biruitorule în lupte fii paza si acoperamânt neîncetat celor ce alearga la tine.

Preotul zice:

Mantuieste, Dumnezeule, poporul tau, si binecuvinteaza mostenirea Ta. Cerceteaza lumea Ta cu mila si cu indurari. Inalta fruntea drept-slavitorilor crestini si trimite peste toti milele Tale cele bogate. Pentru rugaciunile Preacuratei Stapanei noastre de Dumnezeu Nascatoarei si pururea Fecioarei Maria; cu puterea cinstitei si de viata facatoarei Cruci; cu folosintele cinstitelor ceresti puteri celor fara de trup; pentru rugaciunile cinstitului, slavitului Proroc, Inainte-mergatorului si Botezatorului Ioan; cu ale Sfintilor, slavitilor si intru tot laudatilor Apostoli; cu ale celor intre sfinti Parintilor nostri, mari dascali ai lumii si ierarhi, Vasilie cel Mare, Grigorie de Dumnezeu cuvantatorul si Ioan Gura de Aur; Athanasie, Chiril si Ioan cel milostiv, patriarhii Alexandriei, Nifon patriarhul Constantinopolului, Nicolae al Mirelor Lichiei, Spiridon al Trimitundei, Calinic de la Cernica, Iorest si Sava, Nectarie al Pentapolei si Dionisie al Eghinei, si ale tuturor sfintilor sfintitilor ierarhi; cu ale sfintilor marilor mucenici Gheorghe purtatorul de biruinta, Dimitrie izvoratorul de mir, Theodor Tiron, Theodor Stratilat, Artemie, Mina si Ioan cel Nou, ale sfintilor sfintitilor mucenici Haralambie, Elefterie si Antim Ivireanul, ale sfintilor mucenici Serghie si Vah, Ioan Valahul si Oprea, ale sfintilor mucenici Brancoveni: Constantin voievod si fiii sai Constantin, Stefan, Radu, Matei si Ianache sfetnicul, si ale tuturor sfintilor, bunilor biruitori mucenici; ale sfintei mucenite Filotheia; ale preacuviosilor si de Dumnezeu purtatori parintilor nostri Grigorie Decapolitul, Nicodim cel sfintit, Dimitrie cel Nou,Visarion si Sofronie, Paisie de la Neamt, Daniil sihastrul, Ioan Hozevitul, Siluan Athonitul, si ale tuturor preacuviosilor parinti; ale preacuvioaselor maici Parascheva si Teodora; ale dreptcredinciosului voievod Stefan cel Mare si Sfant; ale sfintilor si dreptilor dumnezeiesti parinti Ioachim si Ana; ale sfantului (N) a carui pomenire o savarsim astazi; si pentru ale tuturor sfintilor, rugamu-Te, mult-Milostive Doamne, auzi-ne pe noi pacatosii, care ne rugam Tie, si ne miluieste pe noi.

Doamne miluieste (de 12 ori), apoi ecfonisul: Cu mila si cu indurarile si iubirea Ta de oameni…

Cantarea a 7-a

Tinerii cei ce au mers din ludeea in Babilon oarecand, cu credinta Treimii vapaia cuptorului au calcat-o, cantand: Bine esti cuvantat Dumnezeul parintilor nostri!

Stih: Sfinte Mucenice Fanurie , roaga-te lui Dumnezeu pentru noi

Binefacatorule mucenice, cu harul tau ai mântuit pe cei trei preoti din mîinile urmasilor lui Agar, de aceea mântuieste-ne si pe noi din mâinile raufacatorilor.

Stih: Sfinte Mucenice Fanurie , roaga-te lui Dumnezeu pentru noi

În obstea Domnului,curajos ostas te-ai aratat,slavite Fanurie, nenumarate chinuri cu tarie rabdând, cu cinste roaga pe Hristos sa ne întareasca pe noi impotiva uneltirii celui rau si sa biruim.

Slava…

Ajuta pe rugatorii tai mucenice Fanurie, grabeste în timpul tristetii noastre tu care pentru dragostea de Dumnezeu nenumarate încercari si tristeti ai îndurat, arata pretutindeni minunile tale.

Si acum…

Cereasca mângâiere, ne daruiesti prin mijlocirile catre Unul Nascut Fiul Tau, Maica Preacurata, nu ne uita pe noi cei ce strigam catre tine, arata-ne locuitori ai cerului si mostenitori ai raiului.

Cantarea a 8-a

Pe Imparatul Ceresc, pe Care il lauda Ostile Ingeresti, laudati-L si-L preainaltati intru toti vecii.

Stih: Sfinte Mucenice Fanurie , roaga-te lui Dumnezeu pentru noi

Arata-ne aceasta zi fara de pacat noua celor ce cu umilinta te laudam si din necazuri ne izbaveste, miluind Sfinte Fanurie pe toti robii tai.

Stih: Sfinte Mucenice Fanurie , roaga-te lui Dumnezeu pentru noi

Vindeca-ne sufletele si trupurile cu rugaciunile tale mucenice Fanurie, caci noi singuri nadajduim în puterea ta de vindecare.

Slava…

Spre calea mântuirii, care este calea lui Hristos, îndreapteaza-ne pe noi cei ce ne închinam si te laudam, datatorule de bucurie, Fanurie preafericite.

Si acum…

Învredniceste pe cei ce te lauda, Preabinecuvântata Nascatoare de Dumnezeu, de frumusetea aratarii Fiului tau.

Cantarea a 9-a

Cu adevarat, Nascatoare de Dumnezeu, te marturisim pe tine Fecioara curata, noi cei izbaviti prin tine, slavindu-te cu cetele fara de trup.

Stih: Sfinte Mucenice Fanurie , roaga-te lui Dumnezeu pentru noi

Nu înceta sa cercetezi pe cei ce alearga la tine, Mare Mucenice Fanurie, preamarite, laudând ei cu credinta chinurile tale.

Stih: Sfinte Mucenice Fanurie , roaga-te lui Dumnezeu pentru noi

Îndrepteaza pe cei ce cad în ispita, îmbratiseaza-i cu dragostea ta sfinte, si în viata viitoare sa le ramâi aproape.

Slava…

Vindecari daruiesti celor bolnavi, izvorâtorule de dar, ca un doctor fara de arginti, sfinte al lui Hristos.

Si acum…

Bucurie daruiesti credinciosilor, Milostiva Maica, împreuna cu Sfântul Fanurie, celor neajutorati totdeauna grabnic ajutor daruindu-le.

Apoi:

Cuvine-se cu adevarat sa te fericim, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decât Heruvimii si mai slavita, fara de asemanare, decât Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu Cuvântul L-ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.

Apoi: Sfinte Dumnezeule…, Preasfânta Treime…, Tatal nostru…, Preotul: Ca a Ta este împaratia…

Si troparele, glasul al 6-lea: Miluieste-ne pe noi, Doamne… Slava… Doamne, miluieste-ne pe noi… Si acum… Usa milostivirii…

Preotul zice ectenia:

Miluieste-ne pe noi, Dumnezeule, dupa mare mila ta, rugamu-ne Tie, auzi-ne si ne miluieste.

Strana: Doamne miluieste (de 3 ori)

Înca ne rugam pentru mila, viata, pacea, sanatatea, mântuirea, cercetarea, lasarea si iertarea pacatelor, buna sporire si chivernisire a robilor lui Dumnezeu (N) si pentru ca sa li se ierte lor toata greseala cea de voie si cea fara de voie.

Strana: Doamne miluieste (de 3 ori)

Înca ne rugam ca sa fie pazit sfânt locasul acesta, tara aceasta, orasul acesta si toate orasele si satele, de boala, de foamete, de cutremur, de potop, de foc, de sabie, de venirea altor neamuri asupra noastra si de razboiul cel dintre noi; pentru ca milostiv, blând si lesne iertator sa ne fie noua Bunul si Iubitorul de oameni Dumnezeul nostru, si sa-si întoarca toata mânia care se porneste asupra noastra, sa ne izbaveasca pe noi de îngrozirea Lui cea dreapta, care este asupra noastra, si sa ne miluiasca pe noi.

Strana: Doamne miluieste (de 40 de ori)

Auzi-ne pe noi, Dumnezeule, Mântuitorul nostru, nadejdea tuturor marginilor pamântului si a celor ce sunt pe mare departe, si, Milostive, milostiv fii noua, Stapâne, pentru pacatele noastre, si ne miluieste pe noi.

Strana: Doamne miluieste (de 3 ori), iar preotul zice ecfonisul: Ca milostiv si iubitor de oameni Dumnezeu esti, si Tie slava înaltam, Tatalui si Fiului si Sfântului Duh, acum si pururea si în vecii vecilor. Amin.

Întelepciune.

Strana: Ceea ce esti mai cinstita decât heruvimii si mai slavita fara de asemanare decât

serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu Cuvântul ai nascut, pe tine cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.

Slava Tie, Hristoase, Dumnezeul nostru, nadejdea noastra, slava tie.

Strana: Slava Tatalui si Fiului si Sfântului Duh, si acum si pururea si în vecii vecilor. Amin. Doamne miluieste (de 3 ori). Parinte, binecuvânteaza.

Si preotul zice otpustul:

Hristos adevaratul Dumnezeul nostru, pentru rugaciunile Preacuratei Maicii Sale, cu puterea cinstitei si de viata facatoarei Cruci, cu folosintele cinstitelor cerestilor netrupesti puteri, cu rugaciunile cinstitului maritului prooroc, înainte mergatorului si botezatorului Ioan, ale sfintilor slavitilor întru tot laudatilor Apostoli, ale Sfântului Ierarh Nicolae facaatorul de minuni, ale sfintilor mari mucenici Dimitrie Izvorâtorul de mir, Gheorghe purtatorul de biruinta si Artemie, ale preacuvioasei maicii noastre Parascheva, cu ale sfintilor dreptilor dumnezeiesti parinti Ioachim si Ana, si pentru ale tuturor sfintilor, sa ne miluiasca si sa ne mântuiasca pe noi ca un bun si iubitor de oameni.

Strana: Amin.

Stapâna, Stapâna, primeste rugaciunile nevrednicilor robilor tai, si ne izbaveste pe noi din toata nevoia si necazul. Toata nadejdea noastra spre tine o punem, Maica lui Dumnezeu, pazeste-ne pe noi sub sfânt acoperamântul tau.

Pentru rugaciunile sfintilor parintilor nostri, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, miluieste-ne si ne mântuieste pe noi.

Amin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *