2 martie/23 mai: Paraclisul Sfântului Cuvios Ioachim din Ithaca

 

După rugăciunile începătoare:

Psalmul 142: Doamne auzi rugăciunea mea…

Troparul. Glas 4. Ὁ ὑψωθεὶς ἐν τῷ Σταυρῷ.

Învrednicindu-te cereştilor daruri,Preaînţeleptule, în anii din urmă, i-ai bucurat cu harul tău pe cei credincioşi, boala vindecându-le şi gonindu-le norul neştiinţei, bunule; te cinstim, dar, cu toţii, al Itáchii rod dumnezeiesc, Ioachíme, şi cerem solirea ta.

 

Canonul Cuviosului Parintelui nostru Ioachim talmacit din greceste 

Cantarea 1-a, Glasul al 8-lea. Ὑγρὰν διοδεύσας.

Stih: Sfinte Ioachim, roaga-te pentru noi.


La tine Parinte Ioachim, lauda Itachei, cu credinta vin si iti strig: ajuta-mi si mie Fericite, si cerceteaza-ma grabnic cu harul tau.

Stih: Sfinte Ioachim, roaga-te pentru noi.

Lavrei Vatopedului te-ai facut, cinstita podoaba, Cuvioase cu harul tau; cu el Inteleptule ajuta-mi, sa-mpodobesc cu virtutile sufletul.

Stih: Sfinte Ioachim, roaga-te pentru noi.

Viata cereasca ai petrecut, luand Fericite, darul facerii de minuni; ci da-ne Parinte sa petrecem, duhovniceste in Domnul rugamu-te.

Slava Tatalui…

Pe Domnul Slavite nu conteni, a-L ruga fierbinte, pentru toti care te cinstesc, raule de aur al minunii, Ioachime podoaba monahilor.

Si acum…

Umbrindu-te harul Duhului Sfant, te-ai facut Curata, cort si chivot lui Dumnezeu, si vistierie curatiei, te fericim dar Stapana de-a pururea.

Cantarea a 3-a. Οὐρανίας ἁψῖδος.

Stih: Sfinte Ioachim, roaga-te pentru noi.

Vindecari felurite, ne izvorasti pururea, o preamilostive Parinte, si daruri dumnezeiesti, ci insetand alergam, si dobandim sanatate, setea potolindu-ne, Sfinte cu harul tau.

Stih: Sfinte Ioachim, roaga-te pentru noi.

Cu spurcatele fapte, mi-am intinat sufletul, si cu felurite pacate, vai mie! ca un pagan, ci cu nadejde silesc, la mijlocirea ta Sfinte, Domnului rugandu-te, intreg primeneste-ma.

Slava Tatalui…

Nevoindu-te aspru, si priveghind pururea, toata cugetarea trupeasca, Parinte ti-ai omorat, neinseratei Lumini, Sfinte facandu-te sfesnic, careia rugamu-te, invredniceste-ne.

Si acum…

Da-mi sa birui Curata, cu harul tau rogu-ma, patimile toate Stapana, in lupta de zi cu zi, ca sa te laud apoi, si sa maresc stapania, Unuia Nascut al tau, Maica Imparatului.
Rugandu-te, Ioachime Stapanului cu deadinsul, miluieste-i pe cei ce vin si cer ajutorul tau, scapandu-i Parinte, din tot necazul.

Cauta cu milostivire, cu totul laudata Nascatoare de Dumnezeu, la necazul cel cumplit al trupului meu si vindeca durerea sufletului meu.

Preotul rosteste ectenia: Miluieste-ne pe noi, Dumnezeule… la care pomeneste pe cei pentru care se face paraclisul: Doamne miluieste (de 12 ori).

Apoi preotul zice ecfonisul: Ca milostiv si iubitor de oameni…

Si indata Sedealna, glasul al 2-lea: Πρεσβεία θερμή.

Slujind pe Hristos, si Sfanta Evanghelie, si lipsa cea grea, a fratilor plinindu-o, ai luat Slavitule de la Domnul darul minunilor, si risipesti Parinte ca un bun, ispita, de la cei ce te lauda.

Cantarea a 4-a. Εἰσακήκοα Κύριε.

Stih: Sfinte Ioachim, roaga-te pentru noi.

Floarea dragostei Domnului, inflorit-ai Sfinte si aproapelui, fa-ne dar pe cei ce te cinstim, vase alese dragostei rugamu-ne.

Stih: Sfinte Ioachim, roaga-te pentru noi.

Izvorasti Fericitule, rau de vindecare nedesertat, o Ioachime tuturor, celor care cauta solirea ta.

Slava Tatalui…

Cu cuvintele Duhului, adapat-ai obstea itachiotilor, cugetul hranesteni-l si acum, standu-ne de-a dreapta Inteleptule.

Si acum…

Intunericul patimii, cu razele tale Maica alungami-l, Nascatoarea Soarelui Hristos, la Lumina vesnica purtandu-ma.

Cantarea a 5-a. Φώτισον ἡμᾶς.

Stih: Sfinte Ioachim, roaga-te pentru noi.

Inima salas, al evlaviei Slavitule, cu mijlocirea ta catre Dumnezeu, fa-mi-o si mie, chivote viu al virtutilor.

Stih: Sfinte Ioachim, roaga-te pentru noi.

Zid neclatinat, ortodocsilor stiindu-te, si ratacitilor cale la adevar, catre acesta Sfinte pe toti indrepteaza-ne.

Slava Tatalui…

Ca un urmator, al apostolilor bunule, si de un chip cu dascalii de demult, ni-L imblanzeste, Sfinte pe Domnul indurarilor.


Si acum…

Gandul pacatos, risipesteni-l rugamu-te, si daruieste pace robilor tai, Maica fecioara, Pacea nascand-O Cea vesnica.

Cantarea a 6-a. Τὴν δέησιν.

Stih: Sfinte Ioachim, roaga-te pentru noi.

Degraba, catre limanul linistii, pe ’necatii in marea vietii, poarta-ne dar cu a ta mijlocire, chivot precum al lui Noe facandu-te, Parinte celor ce venim, la icoana ta Sfinte rugamu-te.

Stih: Sfinte Ioachim, roaga-te pentru noi.

Spalat-ai, sufletul tau slavitule, cu a lacrimilor curgere Sfinte, si te-ai facut nepatata oglinda, Ioachime a slavei Stapanului, si fata catre fata-L vezi, ci indurani-L noua rugamu-te.

Slava Tatalui…


Nou soare, ai rasarit Bisericii, luminand-o cu cuvintele tale, si cu minunile tale Parinte, Ioachime podoaba monahilor, ci mintea lumineaza-ne-o, si acum Cuvioase cu raza ta.

Si acum…


Fecioara, usa te stim a Domnului, si pricina mantuirii Curata, ne-mputinat dar nascand pe Cuvantul, si Ziditorul din moartea cea vesnica, pe toti care te lauda, i-ai mutat la viata Stapana mea.

Rugandu-te, Ioachime Stapanului cu deadinsul, miluieste-i pe cei ce vin si cer ajutorul tau, scapandu-i Parinte, din tot necazul.

Preacurata, ceea ce in zilele de apoi, negrait prin cuvant, pe Cuvantul ai nascut, roaga-L, ca una ce ai indraznire de Maica.

Preotul rosteste ectenia: Miluieste-ne pe noi, Dumnezeule… la care pomeneste pe cei pentru care se face paraclisul: Doamne miluieste (de 12 ori).

Apoi preotul zice ecfonisul: Ca milostiv si iubitor de oameni…

Condacul, glasul al 2-lea:

Cela ce te-ai aratat pazitor al adevarului si al credintei, vlastar prea bun a Itachei, Ioachime, nu inceta cu puterea ta a ne pazi pe noi, cei ce ne adunam cu credinta sa ne impartasim din harul tau si cu mare ravna sa cinstim sfanta pomenirea ta.

Prochimen, glasul al 4-lea:

Minunat este Domnul intre sfintii Lui.

Stih: Dumnezeu e preaslavit in sfatul sfintilor.

EVANGHELIA

Diaconul: Si ca sa ne invrednicim noi a asculta Sfanta Evanghelie, pe Domnul Dumnezeul nostru sa-L rugam. Strana: Doamne miluieste (de 3 ori).

Diaconul: Intelepciune, drepti, sa ascultam Sfanta Evanghelie. Preotul: Pace tuturor!Strana: Si Duhului tau.
Preotul: Din Sfanta Evanghelie de la Matei, citire: (V, 14-19)

Zis-a Domnul catre ucenicii Sai: voi sunteti lumina lumii. Nu poate cetatea sa se ascunda, cand sta deasupra muntelui; nici oamenii nu aprind faclia ca sa o puna sub obroc, ci in sfesnic, ca sa lumineze tuturor celor din casa. Tot asa sa lumineze si lumina voastra inaintea oamenilor, pentru ca ei sa vada faptele voastre cele bune si sa slaveasca pe Tatal vostru Cel din ceruri. Sa nu socotiti ca am venit sa stric Legea sau proorocii; n-am venit sa stric, ci sa implinesc. Caci adevarat va spun voua, cat vor sta cerul si pamantul, o iota sau o cirta din Lege nu va trece, pana ce nu se vor face toate. Deci, cel care va strica una din aceste porunci, foarte mici, si va invata asa pe oameni, foarte mic se va chema in imparatia cerurilor; iar cel care va face si va invata, acela mare se va chema in imparatia cerurilor.

Slava Tie Doamne, slava Tie.

Slava Tatalui…, glasul al 2-lea.
Pentru rugaciunile Cuviosului Tau, Milostive, curateste multimea greselilor noastre.

Si acum…
Pentru rugaciunile Nascatoarei de Dumnezeu, Milostive, curateste multimea greselilor noastre.

Stih: Miluieste-ne, Dumnezeule, dupa mare mila Ta si dupa multimea indurarilor Tale curateste toate faradelegile noastre.

Stihira, glasul al 6-lea:

Atosul din tinerete l-ai dorit si Vatopedul loc de metanie ti l-ai facut, ascetule dumnezeiesc, al Itachei fiu, sub ascultarea parintilor bineplacut te-ai facut, minuni cu vrednicie savarsind si adevarul dumnezeiesc cu patrundere invatand, parinte purtatorule de Dumnezeu, indreptatorule Ioachime, te rugam pe tine, vrednicia ta sa nu treaca cu vederea rugaciunea mea.

Preotul zice:

Mantuieste, Dumnezeule, poporul tau, si binecuvinteaza mostenirea Ta. Cerceteaza lumea Ta cu mila si cu indurari. Inalta fruntea drept-maritorilor crestini si trimite peste toti milele Tale cele bogate. Pentru rugaciunile Preacuratei Stapanei noastre de Dumnezeu Nascatoarei si pururea Fecioarei Maria; cu puterea cinstitei si de viata facatoarei Cruci; cu folosintele cinstitelor ceresti puteri celor fara de trup; pentru rugaciunile cinstitului, slavitului Proroc, Inainte-mergatorului si Botezatorului Ioan; cu ale Sfintilor, slavitilor si intru tot laudatilor Apostoli; cu ale celor intre sfinti Parintilor nostri, mari dascali ai lumii si ierarhi, Vasilie cel Mare, Grigorie de Dumnezeu cuvantatorul si Ioan Gura de Aur; Atanasie, Chiril si Ioan cel milostiv, patriarhii Alexandriei, Nifon patriarhul Constantinopolului, Nicolae al Mirelor Lichiei, Spiridon al Trimitundei, Calinic de la Cernica, Iorest si Sava, Nectarie al Pentapolei si Dionisie al Eghinei, si ale tuturor sfintilor sfintitilor ierarhi; cu ale sfintilor marilor mucenici Gheorghe purtatorul de biruinta, Dimitrie izvoratorul de mir, Theodor Tiron, Theodor Stratilat, Artemie, Mina, Victor, Vichentie si Ioan cel Nou, ale sfintilor sfintitilor mucenici Haralambie, Elefterie si Antim Ivireanul, ale sfintilor mucenici Serghie si Vah, Ioan Valahul si Oprea, ale sfintilor mucenici Brancoveni: Constantin voievod si fiii sai Constantin, Stefan, Radu, Matei si Ianache sfetnicul, si ale tuturor sfintilor, bunilor biruitori mucenici; ale sfintei mucenite Filotea; ale preacuviosilor si de Dumnezeu purtatori parintilor nostri Grigorie Decapolitul, Nicodim cel sfintit, Dimitrie cel Nou, Visarion si Sofronie, Paisie de la Neamt, Daniil sihastrul, Ioan Hozevitul, Siluan Atonitul, si ale tuturor preacuviosilor parinti; ale preacuvioaselor maici Parascheva si Teodora; ale dreptcredinciosului voievod Stefan cel Mare si Sfant; ale sfintilor si dreptilor dumnezeiesti parinti Ioachim si Ana; ale sfantului (N) a carui pomenire o savarsim astazi; si pentru ale tuturor sfintilor, rugamu-Te, mult-Milostive Doamne, auzi-ne pe noi pacatosii, care ne rugam Tie, si ne miluieste pe noi.

Doamne miluieste (de 12 ori), apoi ecfonisul: Cu mila si cu indurarile si iubirea Ta de oameni…

Cantarea a 7-a. Παῖδες Ἑβραίων.

Stih: Sfinte Ioachim, roaga-te pentru noi.

Mainile tale catre Domnul, Cuviosule ridica-le si roaga-L, pentru cei ce-ti cantam cu dragoste si ravna, de un salas numindu-te, cu Apostolii Parinte.

Stih: Sfinte Ioachim, roaga-te pentru noi.

Har mijloceste de la Domnul, celor care te cantam Ioachime, al monahilor far faclia infranarii, aprinsa Fericitule, intru anii de pe urma.

Slava Tatalui…

Lauda Sfinte aducandu-ti, catre Domnul mijlocirea ta o cerem, ca din mana paganilor scapat-ai, sufletul credinciosilor, cu cugetul tau prea tare.


Si acum…

Da-mi sanatate sufleteasca, si trupeasca de la Fiul tau Stapana, bucuria crestinilor podoaba fecioriei, si pavaza si lauda, lui Ioachim Curata.

Cantarea a 8-a. Τὸν Βασιλέα.

Stih: Sfinte Ioachim, roaga-te pentru noi.

Lauda sfanta, Preacuvioase te are, Vatopedul si ostrovul Itachei, si mie solindu-mi, lauda fa-te Sfinte.

Stih: Sfinte Ioachim, roaga-te pentru noi.

Faclie mare, intelepciunii si sfesnic, infranarii stiindu-te Sfinte, ravna mantuirii, aprinde-mi-o degraba.

Slava Tatalui…

Smulge-ma grabnic, din malul patimii mele, cu solirea ta catre Stapanul, si mana-ma Parinte, pe calea pocaintei.

Si acum…

Nu trece Maica, strigarea mea cu vederea, ci primeste-o Preabuna Stapana, si rogu-te du-o, Fiului tau degraba.

Cantarea a 9-a. Κυρίως Θεοτόκον.

Stih: Sfinte Ioachim, roaga-te pentru noi.

Saracilor comoara, si tamaduire, Ioachime bolnavilor grabnica, te-ai aratat Fericite, ci grabnic ajuta-ma.

Stih: Sfinte Ioachim, roaga-te pentru noi.

Purtarea ta de grija, cea dumnezeiasca, cea catre mine Parinte si dragostea, nu contenesc sa le laud, si mult ajutorul tau.

Slava Tatalui…

Umbreste-ne cu mila, cea dumnezeiasca, Ioachime pe cei ce te laudam, si la cararea cea dreapta, Parinte intoarce-ne.

Si acum…

Scapare in primejdii, te am Preacurata, si scut in fata sagetii vrasmasului, ci cu cantare te laud, Stapana de-a pururea.

Apoi:

Cuvine-se cu adevarat sa te fericim, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat heruvimii si mai marita, fara de asemanare, decat serafimii, care, fara stricaciune, pe Dumnezeu Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.

Apoi preotul tamaind sfantul altar si restul bisericii, strana canta stihirile acestea:

Bucura-te lauda calugarilor Vatopedului si al Itachei cinstit vlastar, bucura-te ca de acum si in Mangalia ai poposit, bucura-te dragoste ca o cutie de mir frumos mirositoare ce te deschizi tuturor celor ce cu credinta vin la tine, Ioachime, sfinte apostole, de Dumnezeu purtatorule.

In timpurile cele mai de pe urma, ai vietuit ca un ascet de Dumnezeu luminat in incercari si in necazuri, fara de numar tamaduiri ai savarsit, cu harul Datatorului de Viata, sfinte parinte Ioachime, minunile tale prea cunoscute ni s-au facut noua.

Sfintele tale moaste, izvorasc multime de izvoare vindecatoare tuturor celor ce vin la tine cu evlavie si cu smerenie, Ioachime, fiu al Itachei, podoaba noua tamaduitoare de multe boli celor ce venim la tine cu credinta sa ne impartasim din izvoarele tale cele vindecatoare.

Celor din Itaca, Athos, Mangalia si Bucuresti trimite-le ajutorul tau cel binecuvantator si miluitor si ii cuprinde pe acestia si pe noi toti cu harul tau, caci te slavim pe tine cu laude si imne fara de numar, parinte Ioachime, al Creatorului cuvantator prea bland si iertator.

Bucura-te, al Itachei stralucit fiu, al Vatopedului floare de mir mirositoare, bucura-te, al Mangaliei nou pazitor si al Bucurestilor fericit sprijinitor, bucura-te, prea stralucite Ioachime invatatorule al virtutii si al dragostei.

Luminator al ascetilor atoniti si al celor smeriti sprijinitor stralucitor, cuvioase Ioachime, cel ce Itaca ai sfintit-o din belsug cu darurile tale, si i-ai fost vlastar ca o floare frumos mirositoare si nevestejita.

Toate ostile ingeresti, Inaintemergatorule al Domnului, cei doisprezece Apostoli si toti Sfintii, impreuna cu Nascatoarea de Dumnezeu, faceti rugaciuni pentru mantuirea noastra.

Apoi: Sfinte Dumnezeule…, Preasfanta Treime…, Tatal nostru…, Preotul: Ca a Ta este imparatia…

Si troparele, glasul al 6-lea:

Miluieste-ne pe noi, Doamne, miluieste-ne pe noi, ca nepricepandu-ne de nici un raspuns, aceasta rugaciune aducem Tie, ca unui Stapan, noi pacatosii robii Tai, miluieste-ne pe noi.

Slava Tatalui…

Doamne, miluieste-ne pe noi, ca intru Tine am nadajduit; nu Te mania pe noi foarte, nici pomeni faradelegile noastre, ci cauta si acum ca un Milostiv si ne izbaveste pe noi de vrajmasii nostri, ca Tu esti Dumnezeul nostru si noi suntem poporul Tau, toti lucrul mainilor Tale si numele Tau chemam.

Si acum…


Usa milostivirii deschide-o noua, binecuvantata Nascatoare de Dumnezeu, ca sa nu pierim cei ce nadajduim intru tine, ci sa ne mantuim prin tine din nevoi, ca tu esti mantuirea neamului crestinesc.

Tropar, glasul al 3-lea

Harul tau sfant, cel mult stralucitor, i-a prealuminat pe cei din intunericul necunostintei si al robiei, prin invataturile si minunile tale stralucite, nevoitorule, Sfinte Ioachime, odrasla preacinstita al Itachei, roaga-l pe Hristos Dumnezeu sa ne daruiasca noua mare si multa mila.

Dupa troparul Sfantului Cuvios Ioachim se poate spune si troparul bisericii, precum si troparul sfantului zilei, dar nu este si obligatoriu.

Preotul zice ectenia:

Miluieste-ne pe noi, Dumnezeule, dupa mare mila ta, rugamu-ne Tie, auzi-ne si ne miluieste.

Strana: Doamne miluieste (de 3 ori)

Inca ne rugam pentru Prea Fericitul Parintele nostru (N), Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane [pentru (Inalt-) Prea Sfintitul (Arhi-) Episcopul (si Mitropolitul) nostru (N)], si pentru toti fratii nostri cei intru Hristos.

Strana: Doamne miluieste (de 3 ori)

Inca ne rugam pentru mila, viata, pacea, sanatatea, mantuirea, cercetarea, lasarea si iertarea pacatelor, buna sporire si chivernisire a robilor lui Dumnezeu (N) si pentru ca sa li se ierte lor toata greseala cea de voie si cea fara de voie.

Strana: Doamne miluieste (de 3 ori)

Inca ne rugam ca sa fie pazit sfant locasul acesta, tara aceasta, orasul acesta si toate orasele si satele, de boala, de foamete, de cutremur, de potop, de foc, de sabie, de venirea altor neamuri asupra noastra si de razboiul cel dintre noi; pentru ca milostiv, bland si lesne iertator sa ne fie noua Bunul si Iubitorul de oameni Dumnezeul nostru, si sa-si intoarca toata mania care se porneste asupra noastra, sa ne izbaveasca pe noi de ingrozirea Lui cea dreapta, care este asupra noastra, si sa ne miluiasca pe noi.

Strana: Doamne miluieste (de 40 de ori)

Auzi-ne pe noi, Dumnezeule, Mantuitorul nostru, nadejdea tuturor marginilor pamantului si a celor ce sunt pe mare departe, si, Milostive, milostiv fii noua, Stapane, pentru pacatele noastre, si ne miluieste pe noi.

Strana: Doamne miluieste (de 3 ori), iar preotul zice ecfonisul: Ca milostiv si iubitor de oameni Dumnezeu esti, si Tie slava inaltam, Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Intelepciune.

Strana: Ceea ce esti mai cinstita decat heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu Cuvantul ai nascut, pe tine cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.

Slava Tie, Hristoase, Dumnezeul nostru, nadejdea noastra, slava tie.

Strana: Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin. Doamne miluieste (de 3 ori). Parinte, binecuvinteaza.

Si preotul zice otpustul:

Hristos adevaratul Dumnezeul nostru, pentru rugaciunile Preacuratei Maicii Sale, cu puterea cinstitei si de viata facatoarei Cruci, cu folosintele cinstitelor cerestilor netrupesti puteri, cu rugaciunile cinstitului maritului prooroc, Inaintemergatorului si Botezatorului Ioan, ale sfintilor slavitilor si intru tot laudatilor Apostoli, ale sfintilor, maritilor si bunilor biruitori mucenici, ale preacuviosilor si de Dumnezeu purtatorilor parintilor nostri, ale Sfantului Cuvios Parintelui nostru Ioachim din Itaca al carui paraclis l-am savarsit, ale Sfantului (N) (al carui hram are biserica), ale Sfantului (N), a carui pomenire o savarsim, ale sfintilor dreptilor si dumnezeiestilor Parinti Ioachim si Ana, si pentru ale tuturor sfintilor, sa ne miluiasca si sa ne mantuiasca pe noi, ca un bun si de oameni iubitor.

Strana: Amin.

Apoi, se canta aceste tropare pe glasul al 2-lea :

(In acest moment preotul face trei inchinaciuni si saruta sfintele moaste.)

Tuturor celor ce alearga cu credinta la sfintele tale moaste, parinte cuvioase Ioachime, si cu veselie te lauda, de necazuri ii mantuieste si cu bucurie ii incununeaza pe ei, al Itachei fiu, al Vatopedului datator de hrana, al Mangaliei puternic rugator si al Bucurestilor bland mangaietor, pe cei ce cad inaintea ta si se roaga tie cu credinta, pe cei aflati in umbra mortii si impovarati de multe pacate, grabeste-te Prea Cuvioase si ii mantuieste pe robii tai din toata nevoia si neputinta.

Stapana, stapana, primeste rugaciunile robilor tai, si ne izbaveste pe noi din toata nevoia si necazul.

Toata nadejdea noastra spre tine o punem, Maica lui Dumnezeu, pazeste-ne pe noi sub sfant acoperamantul tau.
Preotul: Pentru rugaciunile Sfintilor Parintilor nostri, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, miluieste-ne si ne mantuieste pe noi.

Strana: Amin.

Tradus din limba greaca de pr. Vicentiu Curelaru cu ajutorul Sfantului Cuvios Ioachim din Itaca in data de 1 Noiembrie 2008, pomenirea Sfintilor Doctori fara de arginti Cosma si Damian. Prelucrat si pus pe note psaltice de diac. drd. Cornel Coman in data de 14 Mai 2010, pomenirea Sfintilor Mucenici Isidor din Hios si Terapont episcopul Cretei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *