VIAȚA SFÂNTULUI IOACHIM DE ITHACA (2 martie/23 mai)

Viața Sfântului Ioachim din Ithaca

Sfântul Ioachim din Itachi este un sfânt mai puțin cunoscut pe pământurile noastre, românești, dar mijlocitor al rugăciunilor noastre, asemenea tuturor celorlalți. El este sărbătorit de către creștini de două ori pe an: pe 2 martie, ziua trecerii lui la Domnul și pe 23 mai, ziua mutării sfintelor sale moaște.

Itachi – Ithaca – Ithaka – Itaca – Ιθάκη – Ithaki

Itachi este o insulă în vestul Greciei, pe Marea Ionică și are o suprafață de 118 kilometri pătrați. Insula Itachi se află în partea nord-estică a mareței Insule Kefalonia, la doar câțiva kilometri de aceasta, precum se vede și în poza alăturată.

 Itaca - Sfantul Ioachim

Itachi este cea mai bine conservată insulă dintre Insulele Ionice. Aceasta a scăpat fluxului de turiști, care schimbă în mod iremediabil natura și locurile pe care le frecventează în mod special. Ithaca este cunoscuta din scrierea lui Homer –Odiseea, în care acesta povestește legendele și încercările lui Ulise.

Itaca - Sfantul Ioachim Itaca

Numele insulei este la fel de vechi ca limba greacă. În greaca veche, ithy desemna ceva plăcut, voios, agreabil, luminos, primitor, prietenesc, vesel. Ca adjectiv, el desemna ceva drept în opoziție atât cu ceva strâmb, înconvoiat, cât și cu cu ceva nedrept, rău. Mai târziu, ithys va desemna strădanie, forțare, efort, silință dar și încercare, căutare, aspirație. Grecii i-au adăugat un sufix diminutival, aki, căci Ithaki spun grecii acestei insule.

Sfântul Ioachim din Itachi

Sfântul Ioachim Papulachis s-a născut în anul 1786, într-un mic satuc numit Kalivia, vizavi de satul Stavros din Itachi, în Grecia. Părinții lui se numeau Anghel și Agni, fiind la rândul lor creștini ortodocși. Micul Ioan, acesta era numele sfântului – înainte de a deveni călugăr, a petrecut o copilărie grea, mama lui murind când acesta era încă foarte mic. Tatal său s-a căsătorit cu o femeie foarte dură, care nu pierdea nicio ocazie de a-l pedepsi și tortura pe micul Ioan.

Sfântul Ioachim, încă de mic ajunsese să se deosebeasca de cei din jurul său. Cu multă dragoste și credință puternică în Hristos nu lipsea niciodată de la biserică, postea, se ruga încontinuu și împrăștia dragoste și bunătate oamenilor din jurul său. Cu multă râvnă, el studia cărți religioase și în special Sfânta Evanghelie.

    Sfantul Ioachim de Itachi

De tânăr, el a lucrat ca marinar. Într-una dintre călătoriile sale, a fugit de pe vapor și a mers în Sfântul Munte. Aici a devenit calugăr, la Sfânta Mănăstire Vatoped și din Ioan a ajuns să fie numit Ioachim.

La mănăstire a stat aproape 20 de ani, devenind un exemplu de virtute și bogăție duhovnicească pentru ceilalți monahi. Când, în anul 1821, a răbufnit revoluția grecească, el a plecat din mănăstire și a mers ca apostol, în Peloponez. De acolo, el ajută să fugă în Eptanez mulți bătrâni și femei cu copii, împreună cu Părintele Ioan Macri din Kefalonia, Pilaro.

Sfantul Ioachim de Itachi - Biserica din Mangalia

Eptanezul, atunci îl dețineau englezii, dușmanii prefăcuți ai Ortodoxiei. Sfântul Ioachim, simțind pericolul, nu se întoarce la mănăstirea lui, ci se întoarce în locul lui natal – Itachi, unde pentru aproximativ 40 de ani, mergând neobosit, în fiecare sat și la fiecare casă de pe insulă, învăța cuvântul lui Dumnezeu, îi ajuta pe cei invalizi și săraci, ridica biserici, îi informa și îi controla pe locuitori în teme de credință.

Viețuind el însuși în mare nevoință și într-o sărăcie de neînchipuit, devine stâlpul, umărul de plâns și nădejdea tuturor locuitorilor din Itachi. Pentru marea lui virtute și pentru prea multa lui smerenie, Dumnezeu l-a înzestrat cu harul tămăduitor și profetic, având ca scop pocăința și mântuirea sufletească a tuturor oamenilor.

Sfantul Ioachim de Itachi - Racla din Mangalia

De aceea,în inimile și conștiința localnicilor din totdeauna, Sfântul Ioachim din Itachi a fost numit sfântul lor. El a adormit în Domnul la data de 2 martie 1868. Recunoașterea sa oficială ca sfânt, de către Biserica Ortodoxa a Greciei, s-a făcut în luna martie 1998.

Moaștele Sfântului Ioanchim din Itachi pot fi cinstite la: 

– Biserica din Mangalia

Biserica Adormirea Maicii Domnului, Parohia Mangalia II – Romania, s-a înființat în anul mântuirii 1992, prin voia Domnului, ca a doua parohie din punct de vedere cronologic a orasului Mangalia.

La aceasta biserica, pe data de 14 august 2008, a fost adusă prin grija părintelui Vicențiu Curelaru din Grecia, Tesalonic, o particică din moaștele Sfântului Ioachim din Itaca. În scurt timp, credincioșii parohiei au căpătat evlavie la Sfântul Ioachim, care de atunci ocrotește parohia. Se confectionează în Tesalonic o raclă din argint lucrată manual și pictată la interior ce va primi părticelele din moaștele sfântului, din mâna dreaptă mai precis.

Părintele Vicențiu Curelaru a tradus Paraclisul Sfantului Ioachim din Itaca, din limba greacă în limba română.

– Schitul Sf. Gheorghe –  sat Cloșca

Biserica satului Cloşca, cu hramul Sfântul Mucenic Gheorghe şi Cuvioasa Parascheva, a fost ridicată între anii 2002 – 2004. Locaşul a fost târnosit pe 2 mai 2004 de către Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.Începând din data de 1 ianuarie 2011, Biserica Sfântul Gheorghe din satul Cloşca a devenit schit de maici.

În data de 8 septembrie 2012, o delegație de călugări greci, conduși de arhimandritul Stefanos Sulimiotis, au adus moaștele Sfântului Gheorghe la schitul Cloșca (comuna Horea), precum și cele ale Sfântului Ioachim de Ithaka. Moaștele au fost donate așezământului, astfel încât credincioșii se pot închina oricând acestor sfinte odoare.

Sursa: http://www.crestinortodox.ro/sfinti/sfantul-ioachim-itachi-73110.html

Un comentariu la „VIAȚA SFÂNTULUI IOACHIM DE ITHACA (2 martie/23 mai)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *