Roman Martyrology: Pe Via Cornelia, în cea de-a treisprezecelea milă înainte de Roma, în cimitirul din Ninfa, sfinții Marius, Marta, Audifax și Abaco, martiri (c. s. IV).
Etimologia Marius: proprie persoanelor care au crezut că au coborât din zeul Marte, este de origine latină.
Martha = doamnă, are origine aramaică.
Pomenirea Sfântului Mucenic Marius este legată de martiriul secolului al IV-lea, când exista o singură Biserică drept măritoare creștină şi când au fost uciși o puzderie de martiri, care și-au jertfit viața pentru Hristos. În martirologiu, împreună cu el sunt pomeniţi și Sfânta Muceniță Marta, soția lui, Audifax si Abacus, fiii săi și un preot Ioan. Cele cinci mărturii au fost relatate la aproximativ un secol după martiriu, ceea ce face dificilă separarea faptelor de tradițiile orale.
Marturiile martirologice ne spun că Marius și familia lui au venit din Persia la Roma, pentru a venera mormintele lui Petru și Pavel și ale altor martiri creștini, cum se obișnuia în acele vremuri. Au sosit la Roma între anii 268-270, în timpul domniei lui Claudiu II Gotul, când nu existau persecuții împotriva creștinilor și se pare că s-au stabilit în această zonă pentru mai mulți ani. Din anul 293, domnește împăratul Diocleţian și îndemnat de consulul Galerio, emite spre sfârșitul domniei sale trei edicte de persecuție a creștinilor (între 303 şi 311) și probabil sfântul cade victimă uneia dintre aceste persecuții. Deci, sau martirii au fost uciși în timpul persecuției lui Diocleţian, sau au fost victime ale unui episod izolat de intoleranța religioasă, iar în acest caz, putem accepta, de asemenea, perioada domniei lui Claudius al II-lea, ori urmașii lui Diocleţian, cel mai probabil Decius.
Comunitatea creștină a Romei a suferit în acea vreme o persecuție crudă.
Sfântul Marius împreună cu soția sa și cei doi fii au ajutat pe preotul Ioan sa îngroape cadavrele a două sute șaizeci de martiri, care au fost decapitați și abandonați pe marginea drumului pe Via Salaria, în condiții meteorologice defavorabile. Au fost prinși toți în cimitir și au fost arestați.
Surprinși în timpul activității lor de caritate, Marius şi însoțitorii lui au fost arestați și trimiși în instanța de judecată, fiind interogați de către prefectul Romei Flavius şi guvernatorul Marciano. Guvernatorul căuta cu lingușiri și amenințări să-i determine să sacrifice idolilor. Acest lucru sugerează că data martiriului lor ar fi în timpul domniei lui Decius, ce a succes lui Filip Arabul și care sub edict imperial, pe toți cei suspectați de creștinism îi iertau de la moarte dacă aderau la cultul păgân, închinându-se statuii împăratului sau dacă ardeau semințe de grâu sau un bob de tămâie în fața unei statui a unui zeu.
Deoarece au refuzat să aducă jertfe idolilor, au fost condamnați la moarte prin decapitare. Pentru cei trei bărbați, martiriul a avut loc de-a lungul străzii Via Cornelia, în timp ce Marta a fost înecată nu departe într-un iaz (puţ) „Nimpha”.
Corpurile lor au fost luate de matroana Felicita si au fost îngropate în domeniul său agricol numit „Buxus”, Boccea de astăzi, pe aceiași Via Cornelia. În această locație, moșia Boccea, s-a ridicat o biserică, a căror ruine mai există încă, și la care se făceau pelerinaje în Evul Mediu.
Utilizarea pe scară largă a numelui de Marius (Mario în Italia, Maurice in Franța), care nu este un corespondent masculin al numelui de Maria, ci o derivare a latinescului Mars (zeul Marte), reflectă devotamentul creștinilor față de martirii de pe Via Cornelia și prezența constantă a numelui lui în calendarele creștine din biserica de apus, până în zilele noastre (19 ianuarie).
Numele de Marius este de origine latină, nume aristocratic, derivat din etruscul „Maru”, răspândirea sa a început în timpul Renașterii, pentru reluarea numelui politicianului si generalului roman Marius, consulul Sulla fiind adversarul său, văzut ca un apărător al oamenilor și a democrației şi care a murit în anul 86 î.Hr.
Sărbătoarea liturgică se desfășoară pe data de 19 ianuarie, în biserica apuseană.
În Biserica Ortodoxă nu este pomenit în calendarul creștin, fiind considerat un sfânt local din Roma.
Cei care poartă numele sfântului, pot face rugăciuni către Sfântul Mucenic Marius, deoarece este un martir din primele secole creștine.
Moaştele Sfântului Marius
În ceea ce privește relicvele lor, povestea este complicată.
Trupurile sfinților Marius și Martha sunt ţinute într-o singura urnă situată sub altarul principal al Bisericii San Giovanni Calibita din Insula Tiberina din Roma.
Tradiția spune ca au fost aduse la Roma în bisericile Sf. Adrian și Sf. Prassede, iar unele dintre ele în 828, au fost trimise lui Eginardo, biograful lui Carol Cel Mare, care le-a dat, cum era obiceiul atunci, mănăstirii Seligenstadt.
O parte din moaştele Sfântului Martir Marius, au fost ascunse de mai mulți ani în Biserica San Ignacyo de Loyola, în Santiago de Chile, până când din întâmplare au fost găsite la 24 iunie 1994. Moaștele au fost aduse în Catacombele romane, în secolul XVIII-lea de către părintele Haymbhausen, ascunse într-o figurină de ceară, din țara sa natală Bavaria. Rămășițele au fost aduse apoi și în Chile, în special pentru a crește devotamentul creștinilor faţă de Sfântul Mucenic Marius. Aceste sfinte moaște sunt situate sub altarul bisericii unde este portretul sfântului Ignacyo.
Pentru rugăciunile Sfinților Mucenici Marius, Marta, Audifax şi Abacus, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne şi ne mântuieşte pe noi! Amin!
Gherasim Ogheru
Sursa: bisericaromanilor
Lăudat să fie Iisus!
Ce bucurie!
Eu am un frate pe care îl chiamă Marius și uneori îmi trecea prin gând regretul că nu are numele unui sfânt pe care să-l aibă ocrotitor.
Dar astăzi cu mare bucurie am descoperit că Marius este un nume de sfânt și fratele, are ocrotitor un mucenic! Am văzut chiar și icoana sfântului.
Vă mulțumim. Am împărtășit bucuria în familia noastră.
Mai mult mai avem un frate, născut în 19 ianuarie , știam de Sfântul Macarie pe care-l rugăm să-l ocrotească, și, iată că amândoi frații au sărbătoare în aceeași dată : 19 ianuarie.
Mare este Dumnezeu.
Domnul să vă binecuvinteze!
Vă dorim An Nou Binecuvântat și La Mulți Ani!
Cu aleasă prețuire, ing. Maria Hosu
Pentru rugaciunile Sf. Mc. Marius Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu miluiește-ne și ne mântuieste pe noi! Amin!