SFÂNTUL FERICIT IOAN ZĂVORÂTUL DIN SEZENOVO, CEL NEBUN PENTRU HRISTOS (+14 dec. 1839)

Sf Ioan din Sezenovsk

S-a născut pe 24 iunie 1791. A trăit doar 48 de ani. În anul 1988, a fost trecut în Soborul sfinților din Tambov. 

În Viața Sfântului Siluan Athonitul, scrisă de Fericitul Arhimandrit Sofronie Saharov, găsim referințe la acest sfânt, după cum urmează:

„…Au trecut mulți ani de atunci. Simeon (viitorul Sfânt Siluan – n.n.) a crescut, s-a făcut flăcău mare și voinic și lucra pe moșia cneazului Trubețkoi, nu departe de sat, unde fratele mai mare luase o clădire în construcție prin antrepriză. Lucrau în artel, Simeon ca tâmplar. Cei din artel aveau ca bucătăreasă o țărancă din sat. Odată, ea a plecat în pelerinaj și s-a dus, printre altele, și la mormântul cunoscutului nevoitor Părintele Ioan Sezenovski (mai corect, de la Sezenovo – n.n.) – Zăvorâtul (1791 – 1839). După ce s-a întors, ea a povestit despre viața lui sfântă și că la mormântul lui se fac minuni. Unii dintre bătrânii prezenți au confirmat cele spuse de ea și toți spuneau că Părintele Ioan a fost un om sfânt. 

Auzind această discuție, Simeon și-a zis:

„Dacă el este sfânt, atunci înseamnă că Dumnezeu este cu noi și nu trebuie să mai umblu prin toată lumea pentru a-L căuta”, și la aceste gânduri inima lui tânără s-a aprins de dragostea față de Dumnezeu…”

Sf Ioan Sezenovsk

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *