SĂ STĂM BINE! SĂ LUĂM AMINTE! ÎNȚELEPCIUNE!

Doamne, binecuvintează!
Mă adresez pe această cale tuturor celor care m-au cunoscut vreodată și pentru care fie și o singură dată cuvântul meu a avut o minimă importanță. Observ în ultima vreme atacuri de pretutindenea împotriva Bisericii noastre Mame și împotriva slujitorilor Ei – episcopi și preoți. Vă rog pe toți, dar îndeosebi pe cei care vreodată v-ați considerat fii duhovnicești ai nevredniciei mele: să dați dovadă de smerită înțelepciune și cumințenie în viața de zi cu zi, dar și în spațiul virtual, și să nu vă lăsați manipulați de cei care – conștient sau nu – încearcă să vă despartă de Episcopul vostru canonic, cel de Dumnezeu ales, prin votul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Nu distribuiți postări sau comentarii defăimătoare și calomniatoare la adresa Episcopului vostru și a clericilor, în general. Nu loviți în niciun fel în Biserică și slujitorii Ei. Dacă ați făcut-o deja, retractați tot și pocăiți-vă pentru acest păcat. Deja sunt foarte mulți prigonitorii din afara Ei. Nu vă adăugați acestora, voi cei dinlăuntru! Nu vă aliați cu ei! Există puternice tendințe și îndemnuri spre schismă! Păziți-vă! Astupați-vă urechile și, de este cu putință, și ochii – ca să nu citiți nimic defăimător la adresa Bisericii lui Hristos și a slujitorilor Ei! Păstrați-vă pacea sufletească și nu vă lăsați tulburați nici de aceia care căzând în ispite de-a dreapta se erijează în mari apărători ai Ortodoxiei, învinuind pe toți cei care nu sunt de aceeași părere cu ei de trădare a dreptei credințe. Unitatea Bisericii Ortodoxe este un bun neprețuit, un mare dar al lui Dumnezeu! Aveți încredere în Păstorii Bisericii, iubiți-i și rugați-vă pentru ei!

Iată ce ne învață sfântul nostru drag – Siluan Athonitul:

„Mare faţă este preotul, slujitor la altarul lui Dumne­zeu. Cine-l întristează, întristează pe Duhul Sfânt Care via­ză în el.

Imagine similară

Ce să spunem atunci de episcop? Episcopilor li s-a dat un mare har al Duhului Sfânt; ei stau mai presus decât toţi; ca vulturii ei se ridică în înălţimi şi de acolo văd în depărtări nesfârşite şi cu o minte de-Dumnezeu-grăitoare [teologică] păstoresc turma lui Hristos.

Duhul Sfânt, se spune, a aşezat în Biserică episcopi ca să păstorească turma lui Hristos [FA 20, 28]; dacă credin­cioşii şi-ar aduce aminte de aceasta, i-ar iubi cu o mare iubire pe păstorii lor şi s-ar bucura din suflet la vederea păstorilor. Cine poartă în el harul Duhului Sfânt ştie de­spre ce vorbesc…

Domnul ne-a iubit până într-atât încât a suferit pentru noi pe cruce; şi suferinţele Lui au fost atât de mari, încât nu le putem pricepe, pentru că iubim puţin pe Domnul. Tot aşa, şi păstorii noştri duhovniceşti suferă pentru noi, deşi adeseori nu vedem suferinţele lor. Şi pe cât de mare e iubirea păstorilor, pe atât de mari sunt şi suferinţele lor. Noi, oile, trebuie să înţelegem aceasta şi să-i iubim şi cin­stim pe păstorii noştri.

Fraţilor, să rămânem în ascultare de păstorii noştri şi atunci va fi pace obştească şi Domnul va rămâne prin Du­hul Sfânt cu noi toţi.”

Mai multe cuvinte de la Sfântul Siluan pe acest subiect găsiți aici https://siluanathonitul.wordpress.com/…/despre-pastori-si-…/

Vă mulțumesc pentru buna dispoziție și răbdarea de a citi aceste rânduri, ca și pentru ascultarea, pe care îmi doresc să o împliniți. Pacea lui Hristos, care covârșește toată mintea să se sălășluiască și să se înmulțească în inimile voastre! 

Protosinghel Leontie Fusa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *