PROGRAMUL LITURGIC LA PRĂZNUIREA NAȘTERII DOMNULUI – 2016

Eleovritissa, veselinduse de Invierea celui nascut al ei
PROGRAMUL LITURGIC

 LA PRĂZNUIREA NAȘTERII DOMNULUI – 2016

 

Cu prilejul prăznuirii Nașterii Domnului, în biserica schitului Sfântul Gheorghe – Cloșca, se va oficia în ziua de 24 decembrie 2016, începând cu orele 22 o priveghere de toată noaptea.

Slujba de priveghere va începe cu Pavecernița Mare unită cu Litia și va continua după miezul nopții cu Utrenia, Ceasul I și Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, până în jurul orelor 6, în zorii zilei de Crăciun.

Slujba Ceasurilor Împărătești va fi oficiată vineri dimineață (23 decembrie), începând cu orele 6.30, după slujba Miezonopticii și Utreniei (care se desfășoară între orele 4 – 6.30). Ziua de vineri este aliturgică, adică nu se săvârșește în ea nicio Sfântă Liturghie.

Tot vineri, între orele 16 – 17, se va oficia Vecernia, iar începând cu orele 19.30 – Taina Sfântului Maslu (până în jurul orelor 21). Pavecernița Mică se va citi în trapeza schitului.

Sâmbătă, 24 decembrie, între orele 4 – 8, dimineața, se vor oficia în biserica schitului Miezonoptica, Utrenia, Ceasurile și Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur cu pomenirea celor adormiți (Liturghia începe la orele 6.30).

După Sfânta Liturghie, tipicul din Minei precizează că „se mănâncă doar o felie de pâine și se gustă puțin vin” (post aspru nu este, după cum vom vedea mai departe).

Tot sâmbătă, la orele 13, se citește Ceasul IX, iar imediat după otpust, se oficiază Vecernia Praznicului Nașterii Domnului. După otpustul vecerniei, se merge în trapeză. „Pește nu se mănâncă, ci untdelemn și linte fiartă sau grâu cu miere; se bea puțin vin, întru slava lui Dumnezeu”.

Așa cum am spus mai sus, de la orele 22, în ajunul Crăciunului, începe Privegherea de toată noaptea.

În seara zilei de Crăciun (25 decembrie), începând cu orele 16, se va oficia Vecernia Soborului Maicii Domnului şi a Sfântului Cuvios Nicodim de la Tismana. Pavecernița mică, imediat după cină: orele 19.

Luni, 26 decembrie, între 7 și 9.30 – Miezonoptica și Utrenia cu Ceasul I, iar de la 9.30 – Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur.

Luni seară, orele 16 – Vecernia în cinstea Sfântului Întâi Mucenic și Arhidiacon Ștefan.

Marți, 27 decembrie, între 7 și 9.30 – Miezonoptica și Utrenia cu Ceasul I, iar de la 9.30 – Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur.

Credincioşii, care vor să participe la slujbele mai sus menţionate, pot face rezervări pentru microbuz la numerele de telefon de mai jos:

0343.102.597,

0740.945.854,

0728.913.548,

(Persoană de contact: Toader Lucreția)

Fecioarelor, începeţi întâi voi cântarea de bucurie a Fecioarei; maicilor, lăudaţi călătoria Maicii lui Hristos, Dumnezeul nostru; magilor, împreună cu Îngerii, păstorilor, împreună cu noi, cântaţi. Că Fiul lui Dum­nezeu, Cel mai înainte de veci, Cel Ce mântuieşte lumea din stricăciune, merge să Se nască în cetatea Betleemului.

Umpleţi-vă de bucurie toate marginile pământului, că Născătoarea de Dumnezeu se apropie să nască pe Împăratul a toate. O, Mi­nune de Negrăit! Cel fără de început Se începe şi Cel fără de trup Se Întrupează. Peştera, primeşte înăuntru pe Cel Ce ţine toate împreună! Betleeme, bucură-te şi făptură dănţuieşte, în ziua Înainteprăznuirii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *