Patriarhul României despre limbajul Bisericii în contemporaneitate: Îl adaptăm, dar nu ne secularizăm

Misiunea desfăşurată de Biserica Ortodoxă Română prin Centrul de Presă Basilica (CPB) a fost unul dintre subiectele prezentate în plenul Adunării Naţionale Bisericeşti întrunită miercuri la Patriarhie.

Patriarhul Daniel a fost apreciativ la activitatea CPB enunţată în raportul Comisiei sociale şi comunicaţii media, dar a semnalat un posibil pericol în efortul Bisericii de a adapta mesajul la timpurile actuale.

Să nu cădem în ispita limbajului secularizat

„Este o lucrare mare, misionară (…), dar trebuie să fim foarte atenţi”, a spus Patriarhul Daniel. „Îl adaptăm (limbajul – n.r.), dar nu ne secularizăm”.

Preafericirea Sa a citat din Sf. Vincenţiu de Lerin precizând că trebuie să „ai grijă când înveţi ceva într-o formă nouă să nu înveţi un conţinut nou în credinţă”.

Prezenţa Bisericii pe reţelele de socializare prin intermediul Agenţiei de ştiri Basilica a fost apreciată de Patriarhul României.

„Este o lucrare foarte mare şi se tot extinde. De când Agenţia de Ştiri publică şi pe Twitter şi pe Instagram se produce o comunicare mai intensă”.

Adaptarea constantă a strategiilor de comunicare

Cuvântul Patriarhului a fost adresat imediat după susţinerea raportului Comisiei sociale şi pentru comunicaţii media transmis de pr. Nicolae Nicolaescu de la Episcopia Slatinei.

În raport se precizează că „mesajul ortodox” trebuie să fie „curat şi elegant formulat” şi să ţină cont „de evoluţiile din societatea românească din şi din lume”.

Documentul menţionează că „Biserica trebuie să-şi adapteze constant strategiile de comunicare la relieful mental şi cultural al creştinului de astăzi racordat la lumea din ce în ce mai tehnologizată şi influenţată de provocările acesteia”.

Modificări la Statutul de funcţionare al Bisericii

Pe marginea raportului întocmit de Comisia administrativ-juridică și de validare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a precizat că modificările recente aduse Statutului de funcționare și organizare al Bisericii Ortodoxe Române au intrat în vigoare.

Precizăm că această variantă statutului a fost deja publicată în Monitorul Oficial în data de 10 februarie. Prin aceasta înseamnă că ceea ce am propus noi a fost recunoscut de Secretariatul de stat pentru culte.

Şedinţa Adunării Naţionale Bisericeşti a avut loc miercuri în Palatul Patriarhiei sub preşedinţia Patriarhului Daniel al României.

Lucrările au fost precedate de Slujba Te Deumului oficiată în Catedrala patriarhală de Episcopul Andrei al Covasnei şi Harghitei. La slujbă a asistat Patriarhul României. Foto credit: Mircea Florescu/Basilica.ro

Adunarea este alcătuită din aproape 150 de persoane, câte trei reprezentanți ai fiecărei eparhii, un cleric și doi mireni.

Pe ordinea de zi s-au aflat aprobarea raportului întocmit de Consiliul Național Bisericesc și formularea de propuneri pentru dezvoltarea activităților Bisericii.

Şedinţa în plen a fost urmată de lucrările pe comisii şi, apoi, de prezentarea rapoartelor acestora.

Comisiile au fost: administrativ-juridică şi de validare; socială şi pentru comunicaţii media; culturală şi educaţională; economică, bugetară şi de patrimoniu imobiliar (bunuri bisericeşti) şi comisia pentru românii ortodocşi de peste hotare.

Adunarea Naţională Bisericească este organismul central deliberativ al Bisericii Ortodoxe Române pentru problemele administrative, sociale, culturale, economice şi patrimoniale.

Sursa: basilica.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *