Patriarhul Daniel: Avem nevoie de întărirea conştiinţei ecleziale, astfel încât preoţii şi credincioşii să acţioneze în consens, solidaritate şi conlucrare

În deschiderea Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureştilor, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a tras un semnal de alarmă faţă de contextul actual al societăţii româneşti şi a precizat că avem nevoie urgentă de întărirea conștiinței ecleziale, astfel încât preoții și credincioșii Bisericii Ortodoxe Române, în mod conștient şi constant, să se comporte și acționeze în consens, solidaritate şi conlucrare.

Numai comuniunea şi cooperarea dintre clerici și mireni ajută Biserica să fie activă și să-şi împlinească misiunea ei în societate, a spus Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române în plenul Adunării Eparhiale desfăşurată în Sala Sfântului Sinod din Reşedinţa patriarhală.

Un alt aspect evidenţiat de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române se referă la activitatea social filantropică desfăşurată de Arhiepiscopia Bucureştilor în anul 2016.

Valoarea totală a ajutoarelor materiale şi financiare acordate instituţional şi raportate Centrului eparhial în anul 2016 a fost de 5.614.239,17 lei, la care se adaugă suma de 1.006.119,23 lei, valoarea produselor distribuite prin Programul Masa Bucuriei, realizat în cooperare cu supermarketurile Selgros şi Carrefour, a transmis Patriarhul României. Preafericirea Sa a explicat că activitatea caritabilă a Eparhiei  a urmărit sprijinirea unui grup cât mai mare de persoane aflate în dificultate prin:

(1.) Furnizarea de servicii sociale unor categorii diverse de persoane aflate în situaţie de dificultate, prin intermediul unor unităţi de asistenţă socială: cantine sociale, centre de zi pentru copii, cămine pentru bătrâni, unităţi medicale, centre de găzduire în regim de urgenţă. (2.) Sprijinirea persoanelor provenind din grupuri vulnerabile prin oferirea de sprijin financiar sau material din partea unităţilor de cult, protopopiatelor şi Centrului Eparhial. (3.) Organizarea unor acţiuni caritabile ocazionale şi a unor campanii de sensibilizare în vederea sprijinirii persoanelor aflate în situaţii dificile.

(Vezi aici harta interactivă cu locaţiile aşezămintelor social filantropice ale Patriarhiei Române)

În cadrul şedinţei Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureştilor, întrunită sâmbătă, 4 februarie 2017, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a expus sintetic activităţile desfăşurate, pe parcursul anului 2016, după cum urmează:

  • administrativ-pastorală şi economică-patrimonială;
  • cultural-misionară şi educativă;
  • social filantropică.

Preafericirea Sa a vorbit şi despre proiectele desfăşurate cu tinerii, evidenţiind Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din toată lumea, eveniment la care au participat, în perioada 1-4 septembrie 2016, peste 2500 de tineri însoţiţi de  400 de voluntari ai Arhiepiscopiei.

În partea de final a cuvântării sale, Patriarhul nostru a subliniat că toate aceste eforturi n-ar fi fost posibile fără ajutorul preoţilor şi credincioşilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureştilor, precum şi al sponsorilor, donatorilor şi binefăcătorilor,  cărora le-a transmis mulţumiri:

Mulțumim tuturor celor care au sprijinit Arhiepiscopia Bucureștilor în multiplele activități desfășurate în anul 2016 și ne rugăm Domnului Iisus Hristos să binecuvânteze  și să sporească lucrarea celor care, prin cuvânt şi faptă, binevestesc Evanghelia iubirii Sale milostive, spre salva Preasfintei Treimi şi mântuirea oamenilor.

Lucrările ședinței de lucru a Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureştilor au fost precedate de oficierea slujbei Te Deum-ului în Catedrala Patriarhală. Slujba a fost săvârşită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. Ierarhul a participat şi la lucrările Adunării Eparhiale.

***

Adunarea eparhială este organismul deliberativ pentru toate problemele administrative, culturale, social-filantropice, economice și patrimoniale ale eparhiei. Ea este formată din 30 de reprezentanți ai clerului și ai credincioșilor mireni.

Foto credit: Ziarul Lumina

Sursa: basilica.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *