Întrunire a ierarhilor Greciei pe tema Sfântului și Marelui Sinod

Sinodul Greciei

Sinodul Permanent al Bisericii Ortodoxe a Greciei a hotărât la începutul acestei luni convocarea tuturor ierarhilor din Grecia pentru a discuta despre Sfântul şi Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe, care a avut loc în Creta în luna iunie a acestui an.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei se va întruni în şedinţă extraordinară pe parcursul a două zile, 23-24 noiembrie 2016. Conform unui comunicat emis de Sinodul Permanent, în cadrul şedinţei, Înaltpreasfinţitul Părinte Theologos, Mitropolit de Serres şi Nigriti, va susţine referatul intitulat Informare cu privire la lucrările Sfântului şi Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe, pe marginea căruia vor fi purtate discuţii.

La sfârşitul lunii octombrie, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a întrunit în şedinţă de lucru pentru a discuta diferite aspecte de pe ordinea de zi, dar şi despre lucrările şi documentele Sfântului şi Marelui Sinod.

În urma şedinţei de lucru, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat faptul că Sfântul și Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe nu a formulat dogme noi, canoane noi sau modificări liturgice, ci a mărturisit faptul că Biserica Ortodoxă este Biserica Una, Sfântă, Sobornicească şi Apostolească a lui Hristos.

De asemenea, s-a luat act de faptul că textele pot fi explicitate, nuanțate sau dezvoltate de către un viitor Sfânt și Mare Sinod al Bisericii Ortodoxe. Explicitarea acestora și redactarea altor documente sinodale cu teme diferite nu trebuie realizate, însă, sub presiunea timpului, ci, în cazul în care nu există consens panortodox, ele trebuie amânate și perfecționate până când se va realiza un consens.

Într-o conferinţă ţinută la Iaşi, duminică, 13 noiembrie 2016, Mitropolitul Ierotheos de Nafpaktos, membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei, a reiterat poziţia Sinodului Bisericii noastre cu privire la documentele Sinodului din Creta:

Trebuie explicitate, diortosite şi schimbate şi alte teme, lucru pe care îl va face alt Sfânt şi Mare Sinod, a spus Mitropolitul Ierotheos.

Sursa: basilica.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *