ICOANA FĂCĂTOARE DE MINUNI A MAICII DOMNULUI – ELEOVRITISSA

 

In pelerinajul de anul acesta in Sfantul Munte Athos, parintele ieromonah Chiril de la Manastirea Vatopedi mi-a sugerat ca ar fi bine sa facem pentru biserica schitului nostru o copie dupa una din nenumaratele icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului, care sunt in Sfantul Munte. Dupa impreuna sfatuire si rugaciune, am tras la sorti din 5 icoane , iar sortii au cazut pe icoana Maicii Domnului – Eleovritissa. 

Această icoana minunată a Maicii Domnului este relativ mică (28 x 22 centimetri), pictată pe lemn şi datează din secolul al XIV-lea. Vegheată de o candelă mereu aprinsă, icoana se păstreză de secole în cămara de untdelemn a Mănăstirii Vatopedi din Sfântul Munte Athos. În ziua prăznuirii ei, în vinerea din Săptămâna Luminată, sfânta icoană este aducă în biserica mare a mănăstirii (katolikon) şi aşezată acolo spre închinare cu mare cinste.

Numele ei, Eleovritissa însemnă “Izvorâtoare de Untdelemn” şi icoana a dobândit acest nume în urma unei mari mununi săvârşite de Maica Domnului.

Astfel, în vremea când Cuviosul Ghenadie avea ascultarea de chelar al mănăstirii, rezerva de untdelemn era pe sfârşite. Atunci Cuviosul Ghenadie, om cu viaţă sfântă, a propus părintelui stareţ să se gătească fără ulei, ca untdelemnul care mai era să ajungă cât mai mult timp pentru candelele de la biserică. Părintele stareţ nu a fost de acord, punându-şi nădejdea în purtarea de grijă a Maicii Domnului. Şi cu adevărat, Cea Grabnic Ajutătăare a răsplătit printr-o mare minune credinţa stareţului: când părintele Ghenadie a intrat în cămară, untdelemnul se revărsa din vas şi cursese până la uşă. De atunci această icoană a Maicii Domnului a căpătat o bună mireasmă.

Parintele Chiril Vatopedinul mi-a spus ca partea cu care trebuie sa contribuie schitul nostru la pictarea acestei icoane este de 1000 euro, caci icoana va avea dimensiuni mai mari decat originalul, de restul urmand a se ocupa sfintia sa. Speram – cu ajutorul Domnului si mijlocirile Preacuratei Sale Maici – Eleovritissa – sa avem icoana inainte de Duminica Floriilor (2015), pentru a putea savarsi praznicul icoanei in Vinerea din Saptamana Luminata.

In scopul zugravirii acestei icoane am initiat o colecta in bani. Cei care doresc sa contribuie financiar o pot face adresandu-se mie personal (tel. 0741 027 191, 0721 045 424) sau doamnei Lucretia Toader, la urmatoarele numere de telefon: 

0243.216.085,

0343.102.597,

0740.945.854,

0728.913.548,

0769.466.348

 

Ieromonah Leontie Fusa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *