CUVIOASA DIMITRA DIN KIEV (9 martie)

Cuvioasa Dimitra din Kiev (9 martie)

Cuvioasa Dimitra s-a născut în 1810 în oraşul Silistra, într-o familie de oameni foarte credincioşi. Mai târziu, familia Cuvioasei s-a mutat în Basarabia. Dimitra s-a căsătorit cu Ivan Egorov, căpitan în armata rusă, însă acesta a murit eroic în Războiul Crimeii (1853-1856). Maica Dimitra a luat şi ea parte la apărarea Sevastopolului (1855-1856), acordând asistenţă celor răniţi în război. În timpul Războiului Ruso-Turc (1877-1878), ea a organizat un spital pentru răniţi în propria sa casă din Kiev. Din 1856, Cuvioasa Dimitra a dus o viaţă plină de evlavie sub îndrumarea Mitropolitului Isidor Nikolski, care i-a fost părinte duhovnicesc. A trăit în lume, dar a fost calugărită în taină, desfăşurând o activitate asiduă în beneficiul bisericii şi al societăţii.

Monahia Dimitra a alcătuit o comunitate de femei creştine menită să sprijine văduvele şi orfanii de război. Era practic nucleul din care avea să se constituie ulterior obştea maicilor de la Mănăstirea ”Intrarea Maicii Domnului în Biserică“ (Vovidenia) din Kiev. Considerată întemeietoarea acestui sfânt aşezământ, Cuvioasa Dimitra n-a mai apucat însă să conducă această obşte: a trecut la Domnul în pace, în martie 1878, la Sankt Petersburg, în ziua prăznuirii celor 40 de Mucenici.

A fost înmormântată temporar în Lavra Aleksandr Nevski. În acelaşi an, rămăşiţele pământeşti ale Cuvioasei au fost aduse la Kiev, la Mănăstirea Vovidenia, conform ultimei sale dorinţe. La scurt timp după ce mănăstirea a fost închisă, rămăşiţele au fost duse la cimitirul din Zverynets.

În 1996, cu binecuvântarea Mitropolitului Vladimir al Kievului şi al întregii Ucraine, moaştele Cuvioasei au revenit la aşezământul monahal Vovidenia, descoperindu-se cu această ocazie că partea de sus a corpului şi a capului au fost ferite de putreziciune, iar sub îmbrăcămintea lumească a Cuvioasei se găsea paramanul monastic.

Pentru faptele sale şi viaţa sa binecuvântată, Dumnezeu a hărăzit-o cu minunatul dar al tămăduirii celor bolnavi. Cuvioasa Dimitra a fost canonizată de Biserica Ortodoxă din Ucraina pe 18 aprilie 2008.

 

Un comentariu la „CUVIOASA DIMITRA DIN KIEV (9 martie)

 1. cristina

  Doamne ajuta
  Caut Acatistul Sf Dimitra din Kiev, dar nu l-am gasit.
  Va rog sa ma ajutati cu acest acatist.

  Multumesc
  Cristina Hang

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *