SFÂNTUL IERARH PITIRIM, EPISCOP DE TAMBOV (28 iulie)
Sfântul Pitirim s-a născut în Smolensk (1644) și avea rangul de arhimandrit al Mănăstirii Sfântul Ioan Botezătorul din Viazma, în Episcopia de Smolensk, când a fost ales Episcop de Tambov (1685), episcopie ce tocmai fusese înființată și nu dispunea de niciun venit. Catedrala era din lemn, iar sfântul fu nevoit să-și construiască singur o căsuță, care să-i slujească drept locuință episcopală, în spatele căreia săpă o fântână, a cărei apă avea să dobândească puteri tămăduitoare. Cu mari osteneli, Sfântul Pitirim a reușit să construiască o catedrală din piatră, care a fost finalizată după trecerea sa din această viață. Principala grijă a sfântului a fost mântuirea sufletelor turmei sale, pe care le catehiza în biserică, în casele lor și în propria lui locuință. S-a mai îngrijit de asemenea de pregătirea clerului și, premergând cu exemplul, venea întotdeauna primul la sfintele slujbe, fiind nelipsit.
Regiunea Tambov avea o populație foarte variată, fiind constituită din lipoveni, diferite triburi încă închinătoare la idoli și tătari, iar cetatea Tambov era și un loc de exil pentru delicvenți. Sfântul Episcop le arăta acestora compătimirea și îndurarea sa și se îngriji să construiască o biserică specială pentru ei. A mai întemeiat în cetate o mănăstire de maici, iar în împrejurimi mănăstirea de călugări Trenguliri.
Acest sfânt păstor a adormit în anul 1698 și a fost înmormântat în catedrală. Deasupra mormântului său a fost așezată o icoană care-l înfățișa îngenunchiat înaintea Sfântului Procopie. În următorii ani, a săvârșit minuni, în mod deosebit prin icoana Maicii Domnului din Kazani, pe care o adusese în vremea instalării sale.
Notă: Catedrala a fost închisă în timpul Revoluției din 1917, iar moaștele au fost mutate într-un muzeu local. Au fost reașezate în biserică în anul 1988. Un fragment din sfintele sale moaște se află și la Schitul Sf. Gheorghe – Cloșca din Arhiepiscopia Tomisului.