SFÂNTUL IERARH SWITHUN († 862, sărbătorit la 15 iulie)

VIAŢA SFÂNTULUI IERARH SWITHUN

Sfântul Swithun este unul dintre cei mai cinstiţi sfinţi ierarhi din nordul Europei, fiind protectorul oraşului şi al catedralei din Winchester, Anglia, şi al oraşului şi al catedralei din Stavanger, Norvegia, unde vreme de câteva sute de ani s-au păstrat o parte din moaştele sale (braţul său). Sfinţii Ierarhi Calinic de la Cernica şi Swithun de Winchester sunt şi ocrotitorii parohiei noastre ortodoxe române din Stavanger, Norvegia.

Sfântul Swithun s-a născut în jurul anului 800 în Wessex iar după ce a devenit monah, apoi ieromonah, a fost foarte iubit şi căutat de foarte mulţi credincioşi datorită înţelepciunii şi vieţii sale virtuoase. Datorită râvnei, smereniei şi jertfelniciei sale şi-a câştigat repede renumele de misionar şi ajutător al celor din nevoi, fiind vestit pentru cunoaşterea Sfintelor Scripturi. În această perioadă a ajuns şi mentorul regelui Aethelwulf de Essex şi a fiului acestuia Alfred.

Înainte de a fi ales episcop, a fost stareţ al mănăstirii catedrale din Winchester. Conform cronicilor a fost un mare ctitor de biserici acolo unde lipseau şi un sârguincios restaurator al celor care necesitau reparaţii. Numele său se leagă şi de construirea unui pod pe latura de est a oraşului Winchester. În timpul lucrărilor obişnuia să vină să supravegheze şi să muncească alături de oameni pentru a-i stimula să lucreze cât mai bine. Una dintre minunile săvârşite de sfânt a avut loc în acest răstimp, când un grup de muncitori au distrus cu răutate coşul plin cu ouă al unei bătrâne neputinciose care supravieţuia din vânzarea ouălor. Sfântul Swithun îi dojeneşte părinteşte apoi repară coşul cu tot ceea ce era în el.

În anul 852 Swithun a fost ales episcop de Winchester, reuşind în perioada păstoriei lui să aducă cât mai multe suflete pe calea mântuirii. La mijlocul secolului IX, oraşul Winchester era nefortificat şi adesea atacat de vikingi, arhiereul lui Hristos fiind cunoscut şi pentru construirea unui zid protector în jurul oraşului, salvându-l astfel de atacatori.

La începutul lunii iulie 862, ierarhul a trecut la cele veşnice. La cererea lui, a fost îngropat lângă zidul de nord al catedralei, pentru ca trecătorii să calce pe locul în care sălăşluia trupul său iar picăturile de ploaie să cadă de pe streaşină pe mormântul său. După mai multe minuni care s-au săvârşit la mormântul său, sfintele sale moaşte au fost scoase şi mutate în interiorul catedralei din Winchester, care a devenit prin Sfântul Swithun, unul dintre locurile cele mai cercetate de pelerinii din nordul Europei.

Sursa: Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord  –http://episcopiascandinavia.se/sfinii-scandinavi/127-sfantul-ierarh-swithun-862-srbtorit-la-15-iulie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *