SFÂNTA DOMNICA DIN ALESKI (10 iunie/ 27 noiembrie)

SFÂNTA DOMNICA DIN ALESKI (10 iunie/ 27 noiembrie)

Sfânta Domnica din Aleski s-a născut în anul 1881, în gubernia Tavra, și a trecut la cele veșnice în ziua de 10 iunie 1967, la vârsta de 86 de ani. Cuvioasa, care s-a nevoit ca monahie, în Mănăstirea Aleski, a fost canonizata de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe din Ucraina în ziua de 25 iunie 2009, iar slujba de proclamare a canonizarii a fost săvârșită în ziua de 15 iunie.

Sfânta Domnica din Aleski

Domna Ivanovna Likvinenko, după numele ei complet, s-a născut în anul 1881, în familia unor credincioși înstăriți din regiunea Tavra. Nu se cunosc alte amănunte despre familia sfintei. Se știe că ea a fost crescută în dragoste față de Dumnezeu și față de aproapele încă din copilărie.

Pe când avea abia 15 ani, după un pelerinaj făcut la Lavra Pecerska, din Kiev, fericita Domna a hotărât să trăiască lângă o mănăstire. Astfel, în anul 1896, ea a fost înscrisă la „Școala de Fete” de lângă Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului, din Aleski. Aici, sfânta a învățat să scrie și să lucreze cu mâinile sale. Adesea se ruga în paraclisul închinat Sfântului Ierarh Nicolae, pe care l-a iubit mult toată viața.

După terminarea școlii, Domna a hotărât să rămână în mănăstirea de maici din apropiere. Cu numele Domnica, ea a fost primită în rândul surorilor. Nu se știe când a fost tunsă în monahism și nici când a primit Schima cea Mare. Îi plăcea mult să stea singură și să se roage, citind din Psaltire sau cântând Acatistul Sfântului Nicolae.

Căutând spre curăția sufletului acesteia, egumena mănăstirii a rânduit-o pe Sfânta Domnica la pașterea vițeilor mănăstirii, spre a se putea bucura și mai mult de liniștea și singurătatea mult dorită. Mulți erau uimiți de cumințenia vițeilor care, în preajma sfintei, erau foarte ascultători.

Începând cu anul 1900, mănăstirea de maici din Aleski a cunoscut o perioadă deosebită de prosperitate: a fost construită Catedrala Adormirea Maicii Domnului; a fost restaurată Biserica Sfântul Nicolae; în noua trapeză a fost construită o biserica închinată Sfintei Nina, cea „Întocmai cu Apostolii”; s-au construit noi corpuri de chilii; s-a lărgit clădirea Școlii de Fete; întregul ansamblu monahal a fost înconjurat cu ziduri și turnuri. Pelerinii veneau din toate părțile, mai ales pentru a se inchina icoanei Maicii Domnului „Teodorovski”, așezată în biserica mare a mănăstirii.

În anul 1917, mai înainte de a începe revoluția și războiul civil, Sfânta Domnica a început să petreacă și mai mult timp în rugăciune. Adesea, ea pleca de lângă turma de viței, se retrăgea într-un lan din apropiere și se ruga cu mâinile întinse către cer.

În anul 1920, în localitatea Aleski s-a instalat puterea sovietică. Urmările erau de așteptat: pământurile și clădirile mănăstirii au fost naționalizate, iar în mănăstire a fost înființată Gospodăria Culturală „Muncitoarea”, iar mai apoi, în anul 1921, Cooperativa de Producție „Melissa”.

În primăvara anului 1922, din bisericile mănăstirii au fost scoase obiectele de cult, iar monahiile au fost alungate, pentru ca în locul lor să fie înființat un orfelinat. Unele maici s-au așezat pe lângă bisericile din orașul Herson, în timp ce altele au rămas în apropierea mănăstirii din Aleski. Cuvioasă Domnica a rămas în casa unui bătrân evlavios care locuia la marginea localității Aleski.

Cuvioasa Domnica a primit de la Dumnezeu darul cunoașterii și al înainte-vederii, lucru mărturisit de mulți dintre aceia care au cunoscut-o. Își ascundea darul sub chipul nebuniei, uneori, prin cuvinte cu un dublu înțeles.

Între anii 1924-1928, fiind o foamete mare, sfânta s-a mutat în localitatea Kahovka. Odată, pe când mergea spre Berislav, trecând pe lângă râul Nipru, sfânta a prevestit inundarea acelor locuri, lucru care s-a și întâmplat, când a fost construită hidrocentrala din Kahovka.

Când s-a întors în orașul Aleski, care se numea Tiurupinsk, sfânta a găsit bisericile acestuia închise de autorități. Spre sfârșitul războiului au început să fie deschise bisericile. Tot mai mulți oameni o căutau pe Sfânta Domnica, fie pentru sfătuire, fie pentru rugăciune și binecuvântare.

Sfânta Domnica a trecut la cele veșnice în ziua de 10 iunie 1967. Din pricina autorităților, procesiunea funebră până la catedrala orașului a fost săvârșită într-o deplină liniște. După săvârșirea slujbei de prohodire, trupul sfintei a fost înmormântat în vechiul cimitir al mănăstirii. Chiar și după adormirea ei, sfânta a continuat să fie căutată de nenumărați oameni.

În ziua de 27 noiembrie /10 decembrie 2008, când este prăznuită Icoana Maicii Domnului „Znamenie”, cu binecuvântarea arhiepiscopului Ioan de Herson și Tavra, au fost găsite cinstitele Moaște ale Sfintei Cuvioase Domnica. Pe acestea, peste paraman, se află așezată o cruce de lemn, semn al schimei monahale. Acestea au fost puse în raclă și așezate în Biserica Sfânta Nina.

În ziua de 25 martie 2009, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe din Ucraina a recunoscut sfințenia Cuvioasei Domnica din Aleski (10 iunie), pe care a așezat-o în rândul sfinților din Eparhia Herson.

Iulian Predescu

Sursa: crestinortodox.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *