SFÂNTA CUVIOASĂ ADELA
Sfânta Adela, o prinţesă merovingiană, după moartea soţului său, Alberic, a intrat în mănăstirea din Pfalzel, mănăstire fondată chiar de ea. A fost stareța acestei mănăstiri. A murit în jurul anului 730.
Sfânta Adela este renumită şi pentru viaţa şi activitatea unui nepot al său, Grigorie, pe care ea l-a luat în mănăstire şi s-a îngrijit de formaţia sa duhovnicească. Cu prilejul unei vizite a Sfântului Bonifatie, care se afla în trecere prin oraş, pe când stăteau la masă, nepotul stareţei, în vârstă de cincisprezece ani, a fost rugat să citească un text în limba latină, pentru a se respecta regula de a se citi cuvânt de folos în timpul mesei. La terminarea lecturii, Sfântul Bonifatie i-a cerut tânărului să facă un mic rezumat în limba vorbită de el, dar acesta nu a fost capabil. Atunci, Sfântul Bonifatie a ţinut pentru întreaga obște o omilie atât de frumoasă şi de atrăgătoare, încât Grigorie s-a hotărât să-l urmeze pe înflăcăratul predicator oriunde se va duce. El nu l-a mai părăsit pe învăţătorul său. L-a urmat nu numai pe drumurile Germaniei, dar şi pe drumul ştiinţei şi al sfinţeniei, ajungând să fie episcop, iar după moarte, a fost proslăvit în rândul sfinților şi este pomenit de Martirologiul Roman în ziua de 25 august.
Sfântul Grigorie scoate din uitare oarecum viaţa Sfintei Adela, evenimentul fiind ca o licărire de lumină în contextul puținelor date care ni s-au păstrat din istoria vieții ei.
Rugăciune
Dumnezeule și Tată, prin harul Sfântului Tău Duh, Sfânta Cuvioasă Adela a stăruit în urmarea lui Hristos cel sărac şi smerit. Rugămu-Te dar, dăruieşte-ne, prin mijlocirea ei, harul, ca, înaintând cu stăruință și credincioșie, cu răbdare, ascultare, neprihănire și neagonisire în chemarea noastră, să putem ajunge la acea desăvârşire pe care ne-ai arătat-o prin Fiul Tău, Iisus Hristos, Domnul slavei. Amin.
Sfanta Adela, imi aduci pace si bucurie, linistea sufletului, si te rog sa ai grija de mama mea, Adela, adormita intru Domnul. Slava Tie! Amin. Luminita