MITROPOLITUL TIHON DE PSKOV: „Mincinoşi şi necredincioşi sunt cei care zic că nu se vor infecta în biserică!”

MITROPOLITUL TIHON DE PSKOV:

„Mincinoşi şi necredincioşi

sunt cei care zic că nu se vor infecta în biserică!”

Credincioşilor din eparhia sa, în legătură cu pandemia coronavirusului, s-a adresat din amvon ÎPS Mitropolit Tihon de Pskov.

„Poate nu sunt singurul care vreau să mă trezesc dimineață şi să îmi dau seama că toată această încercare din ultimele zile aparține deja trecutului sau a fost un simplu vis”, a subliniat semnificativ Înaltpreasfințitul.

În plus, Mitropolitul Tihon a continuat, spunând că „tocmai în acest mod se gândeau oamenii în perioada ultimului război. Ca să putem să ieşim afară, să venim în mod liber la biserică, să nu ne neliniştim pentru semenii noştri… Şi, totuşi, toate acestea suntem chemați să le trăim. Au trecut 75 de ani de la încheierea războiului. Toți ne pregăteam pentru evenimente aniversare, reamintindu-ne de bărbăția strămoşilor noştri, iar unii lăudându-se amenințau să le facă din nou (adică să obțină victoria împotriva fascismului)”.

„După 75 de ani se aude din nou cuvântul „război” şi desigur război mondial! Nu exagerez deloc. Nu vă presez, ca să provoc o deosebită nelinişte şi frică. Într-adevăr aşa este. Război. Război între omenire şi acel rău care s-a strecurat în neamul omenesc şi împotriva căruia trebuie să luptăm cu adevărat”- a subliniat Mitropolitul Tihon de Pskov.

Ierarhul rus s-a referit la decesele, care au fost determinate de pandemia coronavirusului, spunând că „pe 20 februarie 2020, în Italia a fost înregistrat primul caz de coronavirus. Dar de pe 20 martie, zi de zi, mor deja cu sutele. Între 700 şi 900 de oameni – la nici măcar o lună şi jumătate, mor zi de zi…”

„Un prieten de-al meu creştin ortodox dintr-un oraş nordic al Italiei, cu o populație de 7.000 de locuitori, mi-a telefonat recent şi mi-a spus că a murit acolo toată generația bătrână de peste 70 de ani. N-a rămas absolut niciunul! Sunt bolnavi atât tinerii, cât şi cei de vârstă medie – nu ies nicăieri. Este înfricoşător”- a completat Mitropolitul Tihon.

De asemenea, Înaltpreasfințitul a continuat spunând că „duşmanul extermină unul câte unul pe compatrioții noştri, pe frații noştri, şi aici în Rusia. Slavă lui Dumnezeu, aici, în regiunea Pskovului, încă nu s-au înregistrat decese, doar şase cazuri de boală. Din cauza neglijenței lor, acești purtători ai virusului ar putea să-i infecteze pe alții. Întorcându-se din străinătate, ar fi trebuit ca imediat să intre în carantină…”

„Când, în calitate de Mitropolit al Pskovului, i-am rugat pe moscoviți şi pe locuitorii din alte oraşe să evite pentru o vreme pelerinajul la Mănăstirea Peşterilor din Pskov, n-am fost mişcat de o frică personală, ci de frica pentru locuitorii oraşului Peciora, unde se află mănăstirea, a căror vârstă de mijloc este de peste 60 de ani. Este un grup vulnerabil. Această cerere a mea a provocat un val de indignare şi de întrebări: Dar este posibil să ne infectăm la mănăstire? Şi aceşti tineri, care vin de la Moscova şi din Sankt Petersburg şi sunt purtători ai virusului şi chiar asimptomatici, se află lângă bunicile noastre, tuşesc, strănută sau doar respiră. Şi toate acestea în imediata apropiere”, a declarat semnificativ Mitropolitul Tihon de Pskov.

A mai completat, subliniind: „Mint întru cunoştință sau în necunoştință cei care susțin că este imposibil să se infecteze cineva în biserici şi în mănăstiri. Sunt necredincioşi, pentru că minciuna este necredință, impietate. Este suficient să readucem în memoria noastră istoria regiunii Pskov cu repetatele epidemii de ciumă de-a lungul veacurilor (1352 – 1420). În anul 1654, ciuma a bântuit Moscova făcând victime foarte mulți oameni. Atunci s-au golit mănăstiri moscovite întregi… ”

„Boala nu iartă pe nimeni. Este o încercare comună. Nu discutăm respectarea sau nerespectarea cu obligativitate a măsurilor igienico-sanitare. În mod obligatoriu măsurile igienico-sanitare, care ar trebui să devină nici mai mult, nici mai puțin decât îndatoririle fiecărui om, deşi unii spun că Dumnezeu le va rândui. Această boală a venit cu îngăduința lui Dumnezeu. Fiecare, chiar dacă se simte sănătos, poate fi purtătorul acestei boli. Comportându-ne într-un mod nechibzuit şi superficial, putem să devenim ucigaşi fără de voie”, a subliniat ierarhul rus.

În continuare, Mitropolitul Tihon a subliniat că „nu trebuie să ne temem de nimic. Dacă Domnul va îngădui să murim de această boală, este voia Lui să se întâmple. Temându-ne însă de Dumnezeu, trebuie să ne temem de ceea ce El urăşte şi anume păcatul. Păcatul este exact această superficialitate care poate să facă pe oricare din noi asasin de voie şi pricina voluntară a răului împotriva aproapelui nostru. Toți sunt datori acum să se comporte ca şi cum fiecare ar fi purtător al bolii. Doar un astfel de comportament va fi caracterizat ca responsabilitate şi ca manifestare a iubirii față de aproapele. Nu este îngăduit acum să vorbim de la distanțe apropiate, să ne îmbrățişăm etc.”.

„Omul nu poate să înfrunte acest rău care i-a fost îngăduit. Şi acest rău poate să îl înfrunte doar Domnul, aşa cum am auzit în pericopa evanghelică de astăzi. Şi ce are să ne spună Domnul: „Iar acest neam de rău şi de boală nu iese decât cu rugăciune şi cu post”. Postim acum, dar boala nu încetează. Doar acel post îl aşteaptă Domnul, când ne pocăim cu sinceritate, când împărțim pâinea noastră cu cel flămând; să distrugem orice legătură a nedreptății, a duşmăniei şi a osândirii. În timp ce celelalte posturi, după profetul Isaia, le respinge Dumnezeu, dacă sunt doar trupeşti, fără să respectăm acestea pe care le vrea de la noi El Însuşi”, a completat Mitropolitul de Pskov.

Şi a continuat spunând: „Îmi veți spune însă: Unde să-i găsim pe cei înfometați? Nu există mulți. Vă spun că în curând vor exista. Nu toți îşi au slujbele lor. Nu vor fi toți care îşi vor primi salariile lor. Aşa cum sunt informat de asemenea de către prietenii mei italieni, acum, principala contravenție în Italia este furtul alimentelor din magazine. Nu mai sunt bani. S-au terminat. Cei care vor vrea să-i hrănească pe cei flămânzi, să adune de pe acum. Slavă lui Dumnezeu nu avem acum oameni înfometați şi serviciile sociale ajută! Dacă însă lucrurile vor evolua, aşa cum se întâmplă acum pe frontul occidental, atunci va fi foarte solicitată această milostenie înțeleaptă…”

În alt punct, Înaltpreasfințitul s-a referit la diferite exemple de epidemie, după cum în mod caracteristic a menționat, deoarece știe bine, dat fiind faptul că mama Înaltpreasfinției Sale a fost Doctor în Medicină.

„Aşadar, post şi rugăciune. Unde? Acasă. Aveți binecuvântarea mea ca Episcop de Pskov să vă rugați din casele voastre, de vreme ce o impune timpul… Pentru dragoste, nu pentru altceva, ca să evităm răspândirea acestei infectări… Acum, când ne-a fost dată săptămâna de către stat şi, desigur, se plăteştesuntem chemați să lucrăm pe perioada acestui război”, a subliniat Mitropolitul Tihon.

De asemenea, Mitropolitul Tihon a adăugat: „Trebuie să fim acasă la noi, chiar dacă acest lucru ni se pare greu. Dacă se vor îmbolnăvi în acelaşi timp mulți oameni, cei mai mulți vor începe să moară într-o stare grea. De ce ne cer [autoritățile] să rămânem în casele noastre? Pentru a se evita răspândirea bolii la mulți oameni, în acelaşi timp. Ca medicii noştri să poată să facă față la afluența de bolnavi. Dacă vom nesocoti aceste îndrumări militare, atunci vom deveni dezertori. Ne vom îmbolnăvi noi înşine şi vom contribui la răspândirea bolii…”

„Nu este nevoie acum să vă adunați mulți, oriunde ar fi, inclusiv în biserici. Toți aveți binecuvântarea mea să vă rugați de acasă de la voi, mai întâi de toate studiind Evanghelia şi desigur cu comentarii, cu tâlcuiri, precum şi pe Sfinții Părinți. Va înceta boala şi asta – dincolo de toată îndoiala şi exagerarea – depinde astăzi de fiecare dintre noi. Să avem curaj, să avem credință în Pronia lui Dumnezeu, să fim neînfricați, curajoşi, temându-ne doar de păcat…”, a declarat Înaltpreasfințitul.

În încheiere, Mitropolitul de Pskov a subliniat: „Va înceta boala şi asta, dincolo de orice îndoială şi exagerare, depinde astăzi de fiecare dintre noi. Să avem curaj, să avem credință în Purtarea de grijă a lui Dumnezeu, să fim neînfricați, temându-ne doar de păcat… În acest Al Treilea Război Mondial va trebui să fim înțelepți, viteji, îndeplinind toate câte cuvine-se să îndeplinim. Şi atunci cauza noastră va fi dreaptă, victoria va fi a noastră şi duşmanul va fi învins”.

Traducere: www.schitulclosca.ro după https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/36200-pskof-tuxon-pseutes-kai-asebeis-osoi-lene-den-tha-moluntho-stin-ekklisia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *