Duminică, 15 noiembrie 2015, în prima zi din Postul Nașterii Domnului și la pomenirea Cuviosului Paisie de la Neamț, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte TEODOSIE, Arhiepiscopul Tomisului, în timpul Utreniei, a fost primită și așezată pentru totdeauna în biserica Schitului Sf. Gheorghe – Cloșca (din comuna Horia, Arhiepiscopia Tomisului) Icoana Maicii Domnului Eleovritissa, copie în mărime mai mare decât originalul (80/60 cm), executată după Icoana făcătoare de minuni Eleovritissa (Izvorâtoarea de untdelemn) de la Sfânta Mănăstire Vatopedi din Sfântul Munte Athos.
Această icoana minunată a Maicii Domnului este relativ mică (28 x 22 centimetri), pictată pe lemn şi datează din secolul al XIV-lea. Vegheată de o candelă mereu aprinsă, icoana se păstreză de secole în cămara de untdelemn a Mănăstirii Vatopedi din Sfântul Munte Athos. În ziua prăznuirii ei, în vinerea din Săptămâna Luminată, sfânta icoană este aducă în biserica mare a mănăstirii (katolikon) şi aşezată acolo spre închinare cu mare cinste.
Numele ei, Eleovritissa însemnă “Izvorâtoare de Untdelemn” şi icoana a dobândit acest nume în urma unei mari mununi săvârşite de Maica Domnului.
Astfel, în vremea când Cuviosul Ghenadie avea ascultarea de chelar al mănăstirii, rezerva de untdelemn era pe sfârşite. Atunci Cuviosul Ghenadie, om cu viaţă sfântă, a propus părintelui stareţ să se gătească fără ulei, ca untdelemnul care mai era să ajungă cât mai mult timp pentru candelele de la biserică. Părintele stareţ nu a fost de acord, punându-şi nădejdea în purtarea de grijă a Maicii Domnului. Şi cu adevărat, Cea Grabnic Ajutătăare a răsplătit printr-o mare minune credinţa stareţului: când părintele Ghenadie a intrat în cămară, untdelemnul se revărsa din vas şi cursese până la uşă. De atunci această icoană a Maicii Domnului a căpătat o bună mireasmă.
Preasfânta Născătoare de Dumnezeu să ocrotească pe toți cei care au jertfit pentru pictarea acestei icoane!