30 iulie: UN ȘTEFAN CEL MARE AL POPORULUI GEORGIAN – SFÂNTUL TSOTNE DADIANI

SFÂNTUL TSOTNE DADIANI

  • – 30 iulie –

În toate țările ortodoxe, de-a lungul vremurilor, s-au evidențiat ca sfinți mulți împărați, voievozi, cneji, boieri și nobili iubitori de Hristos și mărturisitori ai Sfintei Ortodoxii cu însuși prețul vieții lor. Un ”Ștefan cel Mare și Sfânt” al Georgiei ortodoxe este și Sfântul Voievod Tsotne Dadiani, care este pomenit anual în penultima zi a lunii lui cuptor. Marea binecuvântare de a fi fost învrednicit să mă închin sfântului său mormânt din Mănăstirea-i necropolă Khobi, de a-i cânta în limba română câteva tropare și de a-i venera icoana m-a determinat să scriu aceste rânduri despre acest bineplăcut al Domnului în chiar ziua pomenirii lui.

Sfântul Tsotne Dadiani a fost un virtuos lider militar și voievod al ținutului Egrisi (sau Samegrelo) din Georgia răsăriteană, pe la mijlocul veacului al XIII-lea. După moartea reginei Rusudan, presiunea cuceritorilor mongoli a devenit atât de puternică, încât conducătorii georgieni au hotărât să se răscoale. În timp ce erau adunați pe muntele Kokhta, ca să pregătească răscoala, au fost trădați, iar mongolii i-au arestat pe răsculați, cu excepția lui Tsotne Dadiani și a conducătorului ținutului Racha. Nobilii au fost duși la reședința ocupanților Anis-Shirakavan, iar acolo, goi și unși cu miere, au fost lăsați în arșița soarelui și spre a fi înțepați de insecte, fiind anchetați zilnic. Aflând de soarta camarazilor săi, Tsotne s-a dus la Anis cu doi slujitori. Ajungând la locul chinuirii lor, s-a dezbrăcat și li s-a alăturat.

Când guvernatorul a fost informat despre aceasta, l-a chemat pe viteazul conducător să se prezinte înaintea sa și l-a anchetat pentru a afla motivul gestului său. Tsotne i-a răspuns: ”Ne adunaserăm, ca să hotărâm cum vom strânge banii pe care îi cereți de la noi. Pentru acest motiv sunt pedepsiți compatrioții mei. În felul acesta vreau și eu să mă fac părtaș soartei lor!” Impresionat de aceste cuvinte și de eroismul sfântului, guvernatorul i-a eliberat pe toți răsculații.

Sfântul Tsotne a trecut la cele veșnice cu puțin înainte de anul 1259, când avea să izbucnească următoarea răscoală, și s-a dovedit a fi un exemplu de virtute creștină pentru poporul georgian.

Tsotne Dadiani a fost trecut în rândul sfinților pe 26 octombrie 1999, printr-o hotărâre a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Georgiene.

Mormântul Sfântului Tsotne Dadiani poate fi cinstit azi în Sfânta Mănăstire Khobi, cu hramul Adormirea Maicii Domnului. Biserica, care adăpostește mormântul Sfântului Tsotne, dar și mormintele unor membri ai familiei Dadiani, a fost cunoscută de-a lungul veacurilor pentru multele sfinte odoare, care s-au păstrat aici: Cămașa Maicii Domnului, un bici cu care a fost biciuit Domnului nostru Iisus Hristos, fire de păr din barba Mântuitorului, osul coapsei Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, mâna Sfântului Mucenic Chiric pruncul, mâna Sfintei Mucenițe Marina (de la cot la palmă, cu carne și piele), fragment din moaștele Sfântului Ioan Botezătorul, fragmente din Cinstitul Lemn al Crucii Mântuitorului, crucea pe care a purtat-o Sfânta Regină Tamar, dar și alte sfințenii, care întotdeauna au atras în acest loc mulți pelerini evlavioși.

Tsotne, preaviteazule voievod,/Caută din ceruri/Spre cei care te laudă,/ și-a ta pomenire/ cinstesc cu bucurie,/Solind de la Stăpânul/ Milă și ajutor.

 

Protos. Leontie Fusa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *