SFÂNTA CUVIOASĂ ADELA (24 decembrie)

SFÂNTA CUVIOASĂ ADELA

Sfânta Adela, o prinţesă merovingiană, după moartea soţului său, Alberic, a intrat în mănăstirea din Pfalzel, mănăstire fondată chiar de ea. A fost stareța acestei mănăstiri. A murit în jurul anului 730.

Sfânta Adela este renumită şi pentru viaţa şi activitatea unui nepot al său, Grigorie, pe care ea l-a luat în mănăstire şi s-a îngrijit de formaţia sa duhovnicească. Cu prilejul unei vizite a Sfântului Bonifatie, care se afla în trecere prin oraş, pe când stăteau la masă, nepotul stareţei, în vârstă de cincisprezece ani, a fost rugat să citească un text în limba latină, pentru a se respecta regula de a se citi cuvânt de folos în timpul mesei. La terminarea lecturii, Sfântul Bonifatie i-a cerut tânărului să facă un mic rezumat în limba vorbită de el, dar acesta nu a fost capabil. Atunci, Sfântul Bonifatie a ţinut pentru întreaga obște o omilie atât de frumoasă şi de atrăgătoare, încât Grigorie s-a hotărât să-l urmeze pe înflăcăratul predicator oriunde se va duce. El nu l-a mai părăsit pe învăţătorul său. L-a urmat nu numai pe drumurile Germaniei, dar şi pe drumul ştiinţei şi al sfinţeniei, ajungând să fie episcop, iar după moarte, a fost proslăvit în rândul sfinților şi este pomenit de Martirologiul Roman în ziua de 25 august.

Sfântul Grigorie scoate din uitare oarecum viaţa Sfintei Adela, evenimentul fiind ca o licărire de lumină în contextul puținelor date care ni s-au păstrat din istoria vieții ei.

Rugăciune

Dumnezeule și Tată, prin harul Sfântului Tău Duh, Sfânta Cuvioasă Adela a stăruit în urmarea lui Hristos cel sărac şi smerit. Rugămu-Te dar, dăruieşte-ne, prin mijlocirea ei, harul, ca, înaintând cu stăruință și credincioșie, cu răbdare, ascultare, neprihănire și neagonisire în chemarea noastră, să putem ajunge la acea desăvârşire pe care ne-ai arătat-o prin Fiul Tău, Iisus Hristos, Domnul slavei. Amin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *